lørdag 30. mai 2015

Margaux-mix

Det var tid for en bordeaux-smaking i regi av CB gjennom forumet "God Vin". Konseptet var enkelt - ta med to flasker fra appellasjonen Margaux hvorav minimum én må være klassifisert. Det ble litt flere enn 2 flasker på hver, for å si det sånn... Ingen blinde bortsett fra én luring.

VIN 1: Château Margaux 1971
2 flasker ble åpnet, hvorav på den ene korken hadde glidd ned i vinen. Dansk auksjonsvin. Begge flasker hadde innhold som var mistenkelig brunoransje, og luktet madeira, knekk og neglelakkfjerner. Oksiderte, kokte og "gone", begge to...
---
VIN 2: Château Margaux 1991
Blodrød mot rust i glasset. På duft ganske mye urtepreg med kjølig eucalyptus, syrlige kirsebær, støvete landevei, søt Panda-lakris, nystekt toast og ganske mye grillet, grønn paprika. I munnen mer lakris, stram og mørk kirsebærfrukt, meget slank stil. Ørlite bitter i finish med noe bitter og salt lakris. Ikke den lengste finishen på denne.
Mangler totalt sett noe fruktsødme, fruktighet og "omfang" for å bli en stor vin. En nok ikke helt optimal årgang for slottet. En vin som muligens er på hell. Drikk nå. 85 poeng.
---
VIN 3: Château Margaux 1996
Rubinrød mot noe lysere kant, men fortsatt tett og mørk. På duft en bråttsjø av toast, grillet, grønn paprika, eucalyptus, bly, boysenbær og støvete grus. Toastpreget ligger som et "teppe" over resten av duften og gjør at nyansene forsvinner litt. I munnen bløtt anslag, avsindig balansert, blå og mørk toastet frukt, en tanke bitterpreg, en touch av alko-stikk, monumental konsentrasjon uten at vinen på noen måte føles ekstrahert eller "over-done". Sitter enormt lenge, med en finish nesten som røyk som fyller munnhulen.
Idag en struktur- og toast-drevet vin som for meg opptrer som for stor og toastet for sitt eget beste. Mye gode nyanser anes under teppet av toast, men dette er en vin som trenger (mye) mer tid! Drikk fra 2025+, ikke idag! 93-94 poeng.
---
VIN 4: Margaux de Monbrison 2011
Lillarød mot lysere kant. På duft tung, nesten kokt fruktgrøt med solbær, bjørnebær, litt blyantspiss og en touch av cherry candy. I munnen moden, sødmefull frukt, fin, moderne cherry candy fruktighet, veldig ung i uttrykket, føles litt uforløst. Flott, flashy frukt i midtpartiet, men litt kort.
Moderne og ung i uttrykket, men dette er en typisk vin for nå-konsum. Fruktig og lettlikelig stil. 84+ poeng.
---
VIN 5: Château d'Angludet 2009
Tett, mørk rød. Åpen duft med litt varme, mørke bær. Noe varm leirjord, litt rødt epleskall. Fruktig! I munnen sødmefull frukt, fruktmiks av blå bær og svarte moreller, tett, konsentrert, noe marsipanpreg (fat?), likevel rund og fyldig i midtpartiet, sitter godt og lenge.
Åpen og fin i uttrykket, men dette er en vin som er for ung i uttrykket for meg nå. Frukten blir nesten slitsomt påtrengende. En vin merket av den varme årgangen. Trenger tid, men kan bli riktig bra. Prøv igjen i 2025. 88 poeng.
---
VIN 6: Château Desmirail 2006
Mørk rød med litt bruning i kanten. Klassisk, mer moden duft i retning mint, eucalyptus, mørk, kjølig frukt, touch av utrydningstruet tresort, litt "brun" duft. I munnen mye marsipan og spice i anslaget. Slank, men fin, sødmefull frukt, litt vel slank i midtpartiet, ganske stram finish.
Fin vin som har modnet mer enn jeg ville forventet for årgangen. Tror denne vil tjene på å drikkes nå, da jeg mistenker at tanninene og strukturen vil overleve frukten som muligens er på vikende front om noen år. 88+ poeng.
---
VIN 7: Château Marquis d'Alesme Becker 2005
Kork.
---
VIN 8: Château Ferrier 2004
Rubinrød mot lys kant. Moden frukt på duft, litt mandel/cyanid, kirsebær-candy, lett vegetale toner mot gress og blader, touch av kaffegrut. I munnen lett anslag, slank munnfølelse og struktur, stram og litt trå i midtpartiet, oppleves for meg som litt grønn, frukten faller litt av lasset, ikke den lengste finishen.
En meget slank og litt anemisk vin for meg. Drikk nå. 83 poeng.
---
VIN 9: Château Kirwan 1996
Tett rubin mot litt bruning. Skitten og brett'ete i begynnelsen med mye stall, touch av utedo, varm hest, lær og halvråtne solbær. I munnen meget slank, sødmeaktig frukt på hell, urene toner, stekt brød og stall i finish.
Mange rundt bordet mente denne hadde noe kork, eller så var den rett og slett litt over toppen. Jeg synes frukten var der fremdeles, men dette er definitivt en vin på vei ned. Ikke vurdert.
---
VIN 10 & VIN 11: Château Giscour 2004 & 2001
2004: Mandel og veldig parfymert duft, også her ganske mye toast og cherry candy. Sødmefull frukt med litt grove og raspete tanniner. Trå i midtpartiet, mye eplekjerner i finish. Mangler for meg rundhet og fylde.
2001: Kanel og mer eksotiske krydder, tung og krydret duft, noe solbærsirup, lær, marsipan og lakris. Tydelig krydret også i munnen, mer lakris, også denne noe trå og stram i midtpartiet, mørkere fruktprofil, også denne litt rødeplete i finish. En slankere vin totalt sett.

Både 2004 og 2001 fremstår som litt grove viner som er bedre på duft enn på smak. For meg er 2001 et lite hakk foran 2004, men profilen er gjenkjennbar i begge vinene.
2004: 85 poeng.
2001: 86+ poeng.
---
VIN 12: Château Brane-Cantenac 2006
Dyp rubin mot lys murstein. Fantastisk parfymert duft mot blomsterbukett, helt nytt lær (ny skinnveske), tung dameparfyme (tenk bestemorparfyme), lett touch av toast. I munnen meget elegant, blåfruktig og sødmefull, "juicy", endel toast og bly, strukturert midtparti, lang og meget elegant finish med touch av karamell.
For meg en av kveldens absolutt beste viner. Her er det mye av alt, men porsjonert ut i helt riktige mengder og vinen blir aldri "too much", hverken på duft eller smak. For meg den perfekte kombinasjon av "abundance" og "restrain". Drikk nå og 10 år fremover. 92 poeng.
---
VIN 13: Château Cantenac Brown 2000
Dyp rubin mot lys murstein. Floral duft, søte bær, også her noe bestemorparfyme-aktig, lett toast, stekt brød med kirsebærsyltetøy. I munnen mer syrlige, røde bær, slank stil, gir litt lite, ganske grovkornete tanniner, slank og litt stram i finish.
Denne er slank i stilen og for meg litt for grovkantet og lineær. Lagre eller drikk? 84 poeng.
---
VIN 14: Blason d'Issan 2009
Mørk rubinrød og tett. Fersk, nesten kart-aktig frukt på duft, mørk profil, meget moden, litt jordlig. I munnen sødmefull, litt "bred" frukt, tydelig toast og kaffe, grei struktur med litt kanelkrydret finish. God lengde.
Nok en "omfangsrik" 2009'er. Denne er veldig ung og frukt-flashy i uttrykket, men kan bli riktig fin når den får roet seg litt ned. Drikk fra 2020. 87 poeng.
---
VIN 15: Château d'Issan 2002
Parfymert duft, noe røde bær og toast. Ganske blåbærfruktig i munnen, kjølig, saftig, tydelig eplepreg, mangler noe punch i midtpartiet og oppleves en tanke kort.
Mer moden enn forrige gang jeg smakte den (2013), men dette er en vin som nok ikke blir bedre. Drikk nå. 84 poeng.
---
VIN 16: Château d'Issan 2001
På duft først kald solbærtoddy, søtlig, noe grønt, gressaktig, en touch av neglelakkfjerner og litt hest. I munnen en slags "basisk", glatt følelse i anslag, mer solbærtoddy, men veldig syrlig, en tanke FOR syrlig. Lett og ganske slank struktur med litt cherry coke i finish.
En HELT annen vin enn 2002 og man kan undres om dette faktisk er samme produsent. For meg er 2002 et hakk bedre, selv om årgangen burde tilsi noe annet. Drikk nå. 83 poeng.
---
VIN 17 (Blind): Poggio al Tesoro Sondraia 2011
Lillasvart mot knall lilla i kanten. Intens, nesten parodisk lukt av solbærbusk, eucalyptus, Vicks solbærdrops og kaffe. I munnen ren solbærsirup, men med ren og frisk solbærsmak. Intens og påtrengende konsenstrasjon, ekstrahert, søtlig, noe tobakk i midtpartiet. Grei syre, men raspende tanniner og en munnfølelse som grenser mot ubehagelig.
Oppkonstruert "supervin" som for meg faller helt gjennom. Mangler balanse og nerve. Og jeg stiller meg spørsmålet: Hva kan man bruke denne vinen til? 79 poeng.
---
VIN 18 & 19: Château Lascombes 2001 & 1999
2001: Søte bær, noe stall, en tanke "brun" i lukt. I munnen ganske lett i anslaget, lett bitter, sødmefulle bær og mandelstang, mangler punch og oppleves som litt kort i finish.
1999: Kaffegrut, brent toast, aske, brunt sukker/melasse på lukt. Søtlig i anslaget, vaniljepreget, mangler frukt og konsentrasjon. Ganske kort.
Viner som prøver for hardt og virker "oppstyltet" i vinmakingen. 82 til 2001 og 80 poeng til 1999.
---
VIN 20: Château Lascombes 1985
Kork.
---
VIN 21: Château Marquis de Terme 1986
Kork, denne også!
---
VIN 22: Château Palmer 2004
Rubin, svakt mot mørk murstein i kanten. På duft søtlige, røde bær, søt pipetobakk, anis og krydder. Litt lite givende på duft. I munnen mer søte bær, lett og slank munnfølelse, parfymert, litt trå og stram i midtpartiet, tørker litt ut, noe umoden mandel og litt eplekart i en skuffende, OK finish.
2004 er tydeligvis ikke noe topp-år for Palmer, eller så er denne flasken bare altfor ung. Men jeg frykter at frukten tar kvelden før den litt for strenge og svakt umodne strukturen. Drikk nå? 85-87 poeng.
---
VIN 23: Château Palmer 1985
Mursteinsfarget mot oransje i kanten. Intens, men elegant duft av blomsterbuketter, søte roser, bregner, kantarell, pipetobakk og ny skinnveske. I munnen søtlige, små "candy-bær", søt tobakk, modne solbær, lett og fløyelsaktig struktur, som "røyk" i munnen, lang aromatisk hale av nydelige bær og blomsterparfyme.
En stor vin, rett og slett! Når det klaffer i Margaux, så er det store vinopplevelser i vente for den som kan sitte på flaskene en stund. 94 poeng og kveldens vin for meg.
---
VIN 24: Château Guiraud 2005
Gullgul i glasset, intens farge! På duft lim, kjemisett, mandelmasse, limeskall, mandarin og nyklipt gress. I munnen heftig kokos i anslaget, intens sødme med karamell, søt appelsinsaus, knekk og et mykt teppe av toast. Intens og lang, frisk finish.
:) 93+ poeng.
---
Tusen takk til arrangør/organisator CB og til alle sjenerøse og hyggelige bidragsytere som gjorde smakingen til en minnerik opplevelse. Også en stor takk til husvert GD for topp opplegg!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar