Det var tid for beaujolais-smaking i vinklubben, med både nouveau, villages og cru. Vinene ble servert ganske avkjølte (ca. 10-12 grader) rett fra flasken. Ganske korte notater:
VIN 1: Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2011
Ganske mørk lillarød på farge, men klar. På duft åpner denne med tunge noter av fruktdrops, tøymykner (syntetisk blomsterlukt), noe nyslått gress og et ørlite pæreaktig preg. I munnen er "vinen" saftaktig i anslaget med sur rødbærssaft. Kort til ikke-eksisterende ettersmak. Et nærmest totalt fravær av oppfriskende syre, selv om "vinen" er alt annet enn sødmefull.
Dette hverken smaker eller lukter vel egentlig ikke vin i ordets tradisjonelle forstand og er en meget forglemmelig opplevelse. Ikke drikk. (60 poeng)
---
VIN 2: Trenel Beaujolais Nouveau 2011
Lik farge som 1. Eksplosiv lukt av hubba bubba, banan og billig håndsåpe. Utpreget syntetisk preg. I munnen mer i retning skogsbæryoughurt, litt bitter marsipan og antydning til noe steinmineralitet. Ganske markant syre som blir litt "overpowering" i denne sammenhengen. Mer "vin" enn 1, men likevel ikke noe å skrive hjem om. (61 poeng)
---
VIN 3: Georges Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau 2011
Samme fargeprofilen her. Mye mer naturlig på lukt med ferskpresset rød frukt. Mye friskere preg på denne! Også mer mineralsk, nesten som å lukte på tørr grus. På smak noe mer sødme enn de to foregående. Ren og klar smak av usukret kirsebærsaft med ørlite tanninfølelse under overleppa. Sitter faktisk i en liten stund og har litt "tyngde" (om man i det hele tatt kan bruke det ordet i denne sammenhengen...).
Bedre, men overbeviser ikke helt. (65 poeng)
---
VIN 4: Joseph Drouhin Beaujolais-Villages Nouveau 2011
Ingen merkbar endring i farge. På duft ekstremt kunstig og stikkende med kjemisett, surt smågodt, umoden banan og gummistrikk. I munnen skikkelig grusom smak! Virkelig jævlig! Vanskelig å beskrive, men føles som besk, tynn saft som ikke klarer å bestemme seg for om den skal være søt eller skikkelig sur. Noe av det verste jeg har smakt. Ikke drikk!!! (51 poeng)
---
VIN 5: Descombes Chiroubles 2009 Cru Beaujolais
Tettere farge på denne enn de foregående. Ørlite lysere kant. På duft totalt forskjellige fra de tidligere vinene. Intens og ganske spesiell duft av revne sitrusskall, julekrydder (særlig nellik), muskat, bartre og bakt rosin. I munnen EKTE rødbærsfrukt, krydderpreget taes igjen også her. Undertoner av lakris/sisselrot i midtpartiet. Lang finish, sitter i lenge! Munnfølelsen oppleves utrolig nok som mer saftig enn de foregående vinene, men likevel med struktur og konsentrasjon som gjør den spennende.
Interessant fordi den er så uendelig mye mer spennende enn vin 1-4, men har likevel et særpreg det er vanskelig å bli klok på. Gløggaktig. Drikk? (79 poeng)
---
VIN 6: Merlin Moulin a Vent La Rochelle 2006
Klar burgunderrød mot rustrød i glasset. På duft kommer et klart modent preg med undertoner av lær, vanilje og dyrekropp. Egentlig ikke markant frukt på duften her. Etter noe snurring kommer enda flere "gammel"-aromaer, nesten som av gamle bøker og "bestemorparfyme". I munnen virker denne utrolig balansert, nesten med litt tanninpreg. En merkelig blanding av bløt og raspende munnfølelse. Også denne føles saftig, men har en lang, deilig ettersmak som tar igjen aromaene fra duften.
En spennende vin til en kanskje litt høy pris. Det beste beaujolais har å by på? Bør ikke ligge lenger, drikk nå! (85 poeng)
---
Konklusjonen må være at nouveau ikke er noe å skrive hjem om - samtlige 4 første flasker skuffet stort. Det er nok en stil man liker eller ikke - jeg tilhører nok den sistnevnte gruppen. Likevel viser flaske 5 og 6 at det kan komme bra vin ut av gamay, men til en pris som ikke gjør det like interessant i konkurranse med andre viner i samme prisklasse (200-300,-). Tusen takk til Erlend #1 for bra opplegg!
Du bør definitivt prøve vinene fra JP Brun. En av mange gode produsenter av Beaujolais. Hans enkleste L' Ancien er en utrolig flott, frisk og fruktig vin. Til ca 150 kr. Cru' ene koster rett under 200 og er meget bra vin i en stil som krever et par års lagring. Anbefales.
SvarSlett