torsdag 1. mars 2012

Der ingen skulle tru at nokon kunne laga vin...

Jeg hadde i utgangspunktet sett frem til denne smakingen i vinklubben, som hadde vært snakket om og annonsert en rekke ganger før. Overraskelsen var derfor stor da vi kom til Erlend #01 og fant ut at den skulle gjennomføres blindt! Det begynte selvsikkert og cocky med helblindt, men etterhvert måtte vi innse at det kom til å bli en helt umulig oppgave, og vi fikk avslørt hvilke land vinene kom fra i tillegg til å få vite at én av vinene var fra en klassisk region. Til slutt ble det da bare eliminasjonsmetoden for å finne ut hvor den enkelte vin var fra - noe som i seg selv skulle vise seg å føre til mange følgefeil...
Ikke veldig mye å rope hurra for denne gangen; korte notater:
VIN 1: Carussin Barbera d'Asti 2010 Cru Lia Vi (Italia)
Blindt noterte jeg meg denne som preget av gløggkrydder, syntetisk kirsebær, moden, litt varm frukt, noe alko og litt animalsk skjær på duft. Smaksmessig noe sødme, ganske alkosterk, veldig saftig og ganske kort på ettersmak. Råsjans på Georgia i selskap med de andre. HELBOM!

Ikke veldig dårlig, og en av de mest "drikkelige" av vinene. Likevel ingen stor favoritt (65 poeng).
---
VIN 2: Reveilo Cabernet Sauvignon 2007 (India)
Ekstremt kraftig lukt av solbærtoddy, sigartobakk, askebeger og støv. Ganske vemmelig lukt. På smak fryktelig sursøt, med mye sneip og aske. Kort og vond avslutning med mer av det sursøte. Fryktelig! Tippet Mexico her - HELBOM igjen!

En av de absolutt verste vinene jeg noensinne har smakt. Helt klart verdt sine 50 poeng! Til 160,- er ikke dette bare et ran - det er reint lureri!
---
VIN 3: Changyu Cabernet Gernischt 2010 (Kina)
Kveldens mest anonyme vin lukter nesten ingenting, kanskje litt støvete. Fryktelig enkel frukt i munnen, endel raspende og grovkantete tanniner. Blir i overkant bitter på finish. Nei! Tippet Marokko - selvfølgelig BOM!

Forglemmelig, nei og nei (52 poeng).
---
VIN 4: Cetto Cabernet Sauvignon 2005 (Mexico)
Åpner med mye fat, antydning til litt sunn frukt og noe sopp. På smak enkel med ørlite sødme, litt alkostikk og litt kort ettersmak. Ikke helt ille, men absolutt ganske uspennende. Her tippet jeg merlot fra Italia som også selvsagt var helt på viddene...

Et spennende bidrag fra Mexico og den mest drikkbare av "raringene". Men nei takk, for min del! (61 poeng)
---
VIN 5: Den Røde Traktor 2008 (Danmark)
Fryktelig mye kumøkk, promp og gårdstun i begynnelsen. Luftes vekk med litt snurring og åpenbarer merkbart umoden frukt og paprikatoner. I munnen også her noe sødme, men tynn, bitter og med ikke-eksisterende ettersmak. Antydning til noe sitrusfrukt etterhvert. Her tippet jeg faktisk Danmark, som kveldens ENESTE RIKTIGE!

Nei, kjære dansker - jeg tror dere skal holde dere til øl, for dét er noe dere kan! (60 poeng).
---
VIN 6: Pheasant's Tears Saperavi 2008 (Georgia)
Lukt av spy, magesekk og sur umoden frukt. Ikke god i munnen, sur og bitter. Veldig kort. Tippet India - noe som ble følgefeil.

Det er ikke bare fasanene som gråter når de får smake denne vinen... At MB i DN har gitt denne vinen 89 poeng er intet mindre enn sjokkerende! (55 poeng)
---
VIN 7: Domaine de Sahari 2010 (Marokko)
Emmen og søt på lukt, med veldig syntetisk preg. Lukter "umoderne", parfymert godteri og har en utrolig kjent lukt som desverre er helt umulig å plassere. Bringer frem minner om barndom og godteposer - kan det være lukten av "Stjernepose"? I munnen syrlig, flat og ekstremt kort. Samtlige i smakepanelet tippet Kina på denne - kanskje fordi den fremsto som litt "asiatisk" på duft? I hvert fall helbom for alle...

Har hørt mye interessant om marokkansk vin, men denne overbeviser så definitivt ikke! (58 poeng)
---
Etter disse sørgelige flaskene måtte sårene plastres og det ble hentet frem en Denis Mortet Bourgogne Blanc 2009. En flott hvit burgunder med tydelig fat, herlige krydderundertoner, honningaktige blomster og nesten sødmerikt eikestikk i munnen. En fryd etter alt dette fæle!

Konklusjonen må være at de særeste vinregionene i verden foreløpig ikke er veldig mye å skrive hjem om. Prisnivået på "raringene" er uforholdsmessig høyt (på Vinmonopolet) og kan ikke forsvare den jevnt over veldig dårlige kvaliteten. Sannsynligvis lurest å holde seg til de klassike vinregionene, samt nye verden?

Tusen takk til Erlend #01 for bra opplegg og kul smaking, selv om det nok aldri har blitt drukket så lite av flaskene på en smaking før :)
---
Etter problematiske lagringsforhold har Erlend #01 kommet frem til at sengebunnen i gjestesenga er den beste lagringsplassen for "barna". Noen gjemmer sparepengene i madrassen, andre flasker...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar