Det var tid for smaking av californiske, cabernetbaserte viner ("blends") hos meg. Konseptet var enkelt; to flighter med fire viner i hver. Alle blinde - gjettekonkurranse på hva som kom fra kyst og hva som kom fra innland. Hadde også slengt inn to europeere for forvirringens del... "Korte" notater:
VIN 1: Clos du Val Cabernet Sauvignon 2008
Tett og mørk i glasset. På duft først skogsbæryoughurt, deretter et markant krydderpreg med aldri så lite alkoholstikk. Nesten portvinsaktig preg på duften med klart søte overtoner. Etter litt tid i glasset kommer et tydeligere preg av mørke, solmodne moreller. I munnen føles vinen fruktig, men blir strammere og smalere i midtpartiet med en klar og bestemt, mørk fruktstrek. Ganske lang, med tydelige tanniner på finish.
God vin, men kanskje ørlitte enkel. Ganske "heit" (mye alkohol). 85 poeng til den.
---
VIN 2: Fetzer Valley Oaks Cabernet Sauvignon 2008
Rubinrød på farge, ganske lys. Veldig solbærtoddy på duft med stikk av neglelakkfjerner og rosiner. Under dette noe sjokolade og hint av noe blodaktig. I munnen saftpreget, med søtlig anslag og daff i midtpartiet. Ganske kort, selv om finishen åpenbarer mye eikekrydder og søte, røde bær.
Ingen stor vin, og nok en av kveldens svakeste. Ikke direkte vond, men dette kjøper ikke jeg igjen, i hvert fall. Kunstigpreget og veldig kommersiell (72 poeng).
---
VIN 3: Château Cissac 2008
Kveldens første luring er tett og mørk i glasset. På duft mye solbær med en gang, før det hele skifter retning og blir mer kjøttkraft-aktig og vegetalsk, med en ganske vemmelig undertone av noe salmiakk- eller petroleumsaktig. Virker nesten som om det har skjedd en feil i vinifikasjonsprosessen et sted. I munnen veldig tørr og stram, nesten litt fiskeaktig smak i midtpartiet før den fader ut i en lakrisaktig og jordlig finish. Ikke god følelse på denne!
Greit nok at denne er ung, men makan til stram, sur og lite attraktiv 2008-bordeaux! Denne står jeg glatt over! (66 poeng) (bare to av deltagerne gjettet at denne kom fra en "klassisk" region)
---
VIN 4: Stag's Leap Artemis Cabernet Sauvignon 2008
Flott, dyp rødfarge i glasset - veldig tett og nesten lillaskjær! På duft kommer først en voldsom bølge av kanelkrydret solbærtoddy og alkohol. Etter litt snurring roer det hele seg ned og duften blir mer og mer nyansert og elegant med undertoner av karrikrydder, mandel, marsipan, blåbærsyltetøy og noe sukkerspinn. Veldig attraktiv og deilig duft. I munnen superfruktig, veldig kremet, "mellow" og bløt. Likevel strammer den seg bra opp i midtpartiet med en solid og "bred" munnfølelse. Flott finish med masse tett og mørk frukt og noe sødme. Sitter veldig lenge (30+ sekunder). Utrolig silkebløte tanniner.
En veldig deilig og "luksuriøs" vin med mye av alt uten at det blir helt overkill. Eneste som trekker litt ned her er at den er ganske "hot" (høy alkohol). Ellers en knallvin med stort lagringspotensiale (90 poeng).
VIN 5: Robert Mondavi Private Selection Cabernet Sauvignon 2009
Åpner greit med solbær og alkohol også på denne. Mer "kart"-aktig lukt på denne, med noe umodent preg - litt som sure, umodne rips. Også her markant preg av neglelakkfjerner. River rett og slett litt i nesa med en gang. Etter noe tid i glasset kommer mer eleganse i form av tobakk og jord. Første slurken oppleves litt saftaktig, med et stramt og ganske bittert midtparti. Føles veldig ung, denne. Ikke den lengste finishen, og denne er også ganske bitter. Tydelige, men ikke veldig grove tanniner.
En vin som oppleves som litt for umoden nå, men kan kanskje bli bedre med litt tid. Føler likevel ikke helt at det er allverdens å lagre på her, og vinen føles vel også ganske enkel (74 poeng).
---
VIN 6: Ridge Cabernet Sauvignon Estate 2008
Rett ut av flaska veldig tett og kraftig lukt av solbær, cedertre og brent sukker. Nesten litt "overpowering" og "heady" lukt på denne. Trenger endel tid i glasset på å roe seg ned, og blir da noe mer elegant, men stadig med kraftige overtoner av krydder og sødme. I munnen ganske markant sødme, og voldsom frukt - som en knyttneve av flotte, solmodne bjørnebær! Strammer seg veldig opp i midtpartiet og føles lang på finish, selv om det bare er som en slags "tåke" av krydderkake, fat, kanel og mørk frukt som sitter igjen i munnhulen. Ganske milde tanniner her.
Tydelig ung denne, men viser allerede nå mye av seg selv. "Mye-av-alt" ser ut til å være oppskriften her, men vinen klarer å ikke overdrive underveis og føles faktisk ganske balansert på alle områder. Kan helt sikkert ligge litt for å roe seg ned og bli litt mer integrert i duft og smak, men dette er absolutt "approachable" nå. Flott vin! (88 poeng).
---
VIN 7: Pago Jean Leon Vinya La Scala Cabernet Sauvignon 2000
Nok en luring - denne gangen fra Spania. Mursteinsrød og tett i glasset, og de fleste andre i smakepanelet merket seg dette. Duftmessig skiller denne seg veldig fra de foregående. Åpner med en tung dunst av grillet kjøtt, morken trestubb, kugjødsel, karri og oksidert nedfallsfrukt. På grensen til å være litt ubehagelig. Lufter av seg noen av de verste unotene med litt tid i glasset, men dette lukter definitivt modent! I munnen finstøvete tanniner som legger seg som en fin hinne i gangen, tørkete røde bær og ganske markant alkohol. Mister piffen fort i munnen, og blir slapp og klarer ikke å henge med ut i finishen som overskygges av brennende alkohol og markant syre.
Ikke en veldig fantastisk vin, og det spørs om denne kanskje skulle ha vært drukket opp allerede for noen år siden. Det snakkes om at 2000 ikke var noen knallårgang i Spania, men jeg tror nok at dette kanskje aldri var noen stor vin i utgangspunktet. Men morsom sammenligning i dette selskapet! (78 poeng).
---
VIN 8: St. Clement Oroppas Cabernet Sauvignon 2006Lillarød og svært tett på farge. Minner om blekk. På duft først hundefôr og mørk sjokolade. Deretter kommer mere nyanser av tung, moden frukt og endel fat. På smak åpner det med mye sødme, krydder, solmodne plommer, moreller og skogsbær. "Mye-av-alt" passer definitivt på denne! Ganske lang finish med mye moden frukt, sjokolade og veldig forsiktige tanniner. Litt neglelakkfjerner og "heat" også på denne, men mye mindre uttalt.
En flott vin, men så amerikansk som du kan få det (i hvert fall i mitt hode). En skikkelig "crowdpleaser" og veldig lett å like for alle. Kanskje ikke den mest komplekse eller elegante vinen, men den sitter som et skudd hvis det er denne "new-world"-stilen som er din greie. Trenger ikke lagres lenger og drikker flott nå - prisen i Norge er imidlertid i overkant (450,-). (89 poeng).
---
En vin som oppleves som litt for umoden nå, men kan kanskje bli bedre med litt tid. Føler likevel ikke helt at det er allverdens å lagre på her, og vinen føles vel også ganske enkel (74 poeng).
---
VIN 6: Ridge Cabernet Sauvignon Estate 2008
Rett ut av flaska veldig tett og kraftig lukt av solbær, cedertre og brent sukker. Nesten litt "overpowering" og "heady" lukt på denne. Trenger endel tid i glasset på å roe seg ned, og blir da noe mer elegant, men stadig med kraftige overtoner av krydder og sødme. I munnen ganske markant sødme, og voldsom frukt - som en knyttneve av flotte, solmodne bjørnebær! Strammer seg veldig opp i midtpartiet og føles lang på finish, selv om det bare er som en slags "tåke" av krydderkake, fat, kanel og mørk frukt som sitter igjen i munnhulen. Ganske milde tanniner her.
Tydelig ung denne, men viser allerede nå mye av seg selv. "Mye-av-alt" ser ut til å være oppskriften her, men vinen klarer å ikke overdrive underveis og føles faktisk ganske balansert på alle områder. Kan helt sikkert ligge litt for å roe seg ned og bli litt mer integrert i duft og smak, men dette er absolutt "approachable" nå. Flott vin! (88 poeng).
---
VIN 7: Pago Jean Leon Vinya La Scala Cabernet Sauvignon 2000
Nok en luring - denne gangen fra Spania. Mursteinsrød og tett i glasset, og de fleste andre i smakepanelet merket seg dette. Duftmessig skiller denne seg veldig fra de foregående. Åpner med en tung dunst av grillet kjøtt, morken trestubb, kugjødsel, karri og oksidert nedfallsfrukt. På grensen til å være litt ubehagelig. Lufter av seg noen av de verste unotene med litt tid i glasset, men dette lukter definitivt modent! I munnen finstøvete tanniner som legger seg som en fin hinne i gangen, tørkete røde bær og ganske markant alkohol. Mister piffen fort i munnen, og blir slapp og klarer ikke å henge med ut i finishen som overskygges av brennende alkohol og markant syre.
Ikke en veldig fantastisk vin, og det spørs om denne kanskje skulle ha vært drukket opp allerede for noen år siden. Det snakkes om at 2000 ikke var noen knallårgang i Spania, men jeg tror nok at dette kanskje aldri var noen stor vin i utgangspunktet. Men morsom sammenligning i dette selskapet! (78 poeng).
---
VIN 8: St. Clement Oroppas Cabernet Sauvignon 2006Lillarød og svært tett på farge. Minner om blekk. På duft først hundefôr og mørk sjokolade. Deretter kommer mere nyanser av tung, moden frukt og endel fat. På smak åpner det med mye sødme, krydder, solmodne plommer, moreller og skogsbær. "Mye-av-alt" passer definitivt på denne! Ganske lang finish med mye moden frukt, sjokolade og veldig forsiktige tanniner. Litt neglelakkfjerner og "heat" også på denne, men mye mindre uttalt.
En flott vin, men så amerikansk som du kan få det (i hvert fall i mitt hode). En skikkelig "crowdpleaser" og veldig lett å like for alle. Kanskje ikke den mest komplekse eller elegante vinen, men den sitter som et skudd hvis det er denne "new-world"-stilen som er din greie. Trenger ikke lagres lenger og drikker flott nå - prisen i Norge er imidlertid i overkant (450,-). (89 poeng).
---
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar