Første par ut fra Savoie |
100% mondeuse - et ganske lite hyggelig, lokalt, nytt druebekjentskap. I glasset rubinrød med blåstikk. Åpner ganske anonymt på duft med noe skogsbær, kakedeig og krydder. I munnen veldig vannmaling med en svært tørrende munnfølelse. Føles tynn og vandig i midtpartiet med grønn og vegetal ettersmak som domineres av en altfor intens syre etter noe tid i glasset.
En uspennende og ganske vond vin (59 poeng).
---
VIN 2: Quegard Chignin Mondeuse Vin de Savoie 2009
Mer blåstikk på denne med dyp og tett farge. På duft noe mer krydret med rund og rød frukt. Etterhvert sviskeaktig med hint av sisselrot. I munnen også denne tynn og lett, med enkel frukt og kort finish med ganske tydelig bitterpreg.
Bedre enn den første, men dette er egentlig ganske uinteressante saker. Litt sånn "drikk om du må"-vin (62 poeng).
---
To fra Jura |
Laget på den lokale rakkeren trousseau. Rubinrød mot rust i kanten. Vannklar og ganske lys. På duft klart preg av sukkertøy, portvin og ørlite tobakk. Virker noe kunstig. Etter hvert noe surkirsebær. Markant sødme i anslaget som raskt gir rom for sure kirsebær og neglelakkfjerner. Rasper noe i gane og på tunge. Bitterhet på finish.
Nei, dette er ikke noe for meg - surt, ubehagelig og flatt (59 poeng).
---
VIN 4: Tissot Singulier Trousseau Arbois 2007
Allerede i glasset anes ugler i mosen. Skyet, uklar, rustbrun farge med klart lysere kant. Lukt av råtten frukt i kjeller og oksidasjon. Smaker grusomt. Surt, flatt, jævlig. Må være feil på flaske, selv om flere i smakepanelet insisterer på at "dette er stilen" og det er en "hipstervin" for spesielt interesserte. Jeg er ikke i tvil; dette er udrikkelig (ikke vurdert)!
---
Côtes de Provance - et foreløpig ganske ubleket lerret for min del |
Etter sigende utypisk (for området) cabernet/syrah-blend 80/20. Mørk rød mot rustbrun i glasset med klart lysere kant. På duft hint av gamle klær på loftet, blyantspiss, edelt treverk, solvarme småstein og solbær. I munnen alko-hot så det holder. Ganske solbærtoddy-preg. Noe krydder og spenst i midtpartiet, men finish er altfor alko-hot. Kvalmende søtpreg fra alkohol og sitter ikke godt i munnen.
Likevel en av kveldens beste, og det sier kanskje ikke så mye i dette selskapet... (64 poeng)
---
VIN 6: Château Miraval Côtes de Provence 2005
Mer cab/syrah-blend 60/40. Rødbrun, men veldig tett og mørk. På duft klart mentolpreg, solbærkompott, søt lakris og lilla Vicks halstabletter. I munnen kommer også aromaer som vekker minner om lilla Vicks. Utenpå dette faktisk ganske bordeauxpreg med lakris og endel tydelige tanniner. Bitter og litt alkoholsterk finish som er overraskende lang og sitter solid i munnen.
Kveldens vinner, men ikke en vin som imponerer stort. Ikke gjenkjøp, for min del (73 poeng).
---
Konklusjonen etter kvelden må bli at hverken Savoie, Jura eller Provence imponerte med sine rødviner. Nå hører det med til historien at dette var størstedelen av det utvalget som eksisterer på Vinmonopolet, og jeg er ganske sikker på at alle tre regioner klarer å produsere noe som er bedre enn dette. Men det førsteinntrykket jeg fikk denne kvelden frister desverre ikke til videre dypdykk i noen av vinregionene. Sorry!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar