onsdag 13. mars 2013

Bourgogne Rouge 2010

Det var tid for å smake et utvalg produsenter på enkleste nivå i Burgund fra den allerede superhypede 2010-årgangen. Jeg føler vel selv jeg har et langt lerret å bleke når det kommer til forståelsen av (og interessen for) burgund-vin, så læringskurven var bratt for mitt eget vedkommende denne kvelden. Relativt korte notater; farge utelatt da så og si alle vinene hadde samme ferske, kirsebærsaftaktige rødfarge i glasset. De tre første ikke blinde, deretter en rekke på 6 blinde:
VIN 1: Claude Dugat Bourgogne Rouge 2010
Duft av ferske bjørnebær, noe minty og en litt dropsaktig frukt. Litt vanilje langt bak. I munnen syrlig anslag, spicy og litt treaktig midtparti. Bjørnebær og kirsebær i finish med OK lengde.

Grei, men ikke spesiell på noen måte. 350,- er for mye for en vin på dette (lave) nivået! 77 poeng.
---
VIN 2: Domaine Marquis d'Angerville Bourgogne Rouge 2010
Søtlig duft av mørke plommer, prestekrage, noe pepper og med en blyaktig mineralitet. I munnen syrligsøt frukt med pepperaktig spice under. Bra friskhet i midtpartiet og ganske bra lengde, selv om den tørker noe og har et udelikat preg av vannmaling på finish.

Litt for lett og transparent for meg, selv om andre synes det var kveldens beste. Har likevel ikke problemer med å se kvaliteten i denne. Ikke min stil. 80 poeng.
---
VIN 3: Domaine Jean Grivot Pinot Noir 2010
Dufter marsipan, stikkelsbær, pommes frites-olje, rips og blodappelsin. Veldig ripsfrisk i munnen, med mye god frukt i midtpartiet som bringebær og solbær. Syrlig og minty avslutning med hint av noe grønt.

Kveldens vin for meg. Både tilbakeholden og "mye-av-alt" på en gang. Klart den aromatisk sett mest interessante av dem alle. 85 poeng.
---
VIN 4 (blind): Domaine Francois Lamarche Hautes Côtes de Nuits 2010
Lukket på duft med hint av pommes frites-olje, tobakk og noe rips. Nesten brusende fersk i munnen, med stikkende syre, litt sure kirsebær i midtpartiet og en finish med ganske bitende syre.

For høy syre på denne, og oppleves både som litt tynn og enkel. Kjedelig. 73 poeng.
---
VIN 5 (blind): Simon Bize Les Perrières Bourgogne Rouge 2010
Tomater, noe grønt stilkete og litt lær på duft. Overraskende lite fruktig. I munnen tungt anslag med blåbær. Veldig kompakt og svær, med raspende og trå tanniner i munnen. Tobakk og mint på finish som blir i overkant trå og stram.

Litt for tøff og mulig noe overekstrahert stil. Ikke så god. 70 poeng.
---
VIN 6 (blind): Sérafin Bourgogne Rouge 2010
Mandler, marsipan, kjøtt og mørke bær på duft. I munnen krydret med søtlige, blå bær. Tydelig stramhet i midten, tydelig tanniner i finish.

Noe ubalansert på tanninene, men aromatisk sett interessant nok. Jeg blir ikke helt overbevist av disse burgunderne... 81 poeng.
---
VIN 7 (blind): Domaine Comte Georges de Vogüé Chambolle-Musigny 2010
Annerledes på duft med sitrus, brent tre, mandelessens, også her noe kjøttaktig og litt sopp og jord langt bak. I munnen mørk frukt med hovedvekt på blå bær. Litt blyaktig og mineralsk i midtpartiet. Lang avslutning med fin og rund munnfølelse.

Mye spennende i denne, men den er (igjen) litt for lett for meg. Likevel bra balanse her. 83 poeng.
---
VIN 8 (blind): Domaine Tollot-Beaut Bourgogne Rouge 2010
Funky flaske! Spiss og litt ubehagelig, funky duft med mye jordlig. I munnen sødme i frukten, oppleves som tynn i midtpartiet og med kort finish. Vandig helhetsinntrykk.

Strammer seg noe opp på dag 2 og virker å ta på litt vekt; duften blir mer mot eik og kirsebær. Likevel en ganske uinteressant vin. Prisen (350,-) er hinsides! 71 poeng.
---
VIN 9 (blind): Bernard Dugat-Py Cuvée Halinard Bourgogne Rouge 2010
Lukt av løsemidler, kjøtt, lakris og løk. Litt tynn munnfølelse, føles litt sped, og mister piffen ganske fort. Kort finish. Ikke spesielt uttalt fruktighet på denne.

Ikke veldig bra, denne heller. 72 poeng.
---
VIN 10 (blind): Flavio Roddolo Barbera d'Alba Bricco Appiani 2006
Til/etter maten kom denne luringen på bordet som en "smak". Hadde stått åpen (med korken i) i 3 døgn. Intens duft i retning nebbiolo, med noe udefinerbart kjelleraktig, jordlig, saltaktig og brent. I munnen rå syre, stramme tanniner og en meget bra finish. "Fruktig" er ikke ordet jeg ville brukt om denne vinen, selv om den på en måte har god frukt-kvalitet fortsatt intakt. Intens og lang finish. 87+ poeng.
---
Jeg er ennå ikke overbevist over rød burgunds fortreffelighet. Nå var riktignok dette en smaking på laveste nivå (supposedly...) kvalitetsmessig, men jeg synes vinene er for transparente, for lette og for lite komplekse til at de gir meg nok, prisnivået tatt i betraktning. Det finnes for meg så uendelig mye mer spennende for pengene...
Likevel en stor takk til "klubbgjengen" for meget bra opplegg, og en ekstra stor takk til Martin for upåklagelig mat :)
Martins definisjon av "hverdagslig coq au vin" basert på selvslaktet høne med diverse tilbehør.  Meget bra!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar