fredag 22. februar 2013

Østerriksk riesling

Det var tid for å pløye gjennom litt ukjent (vin-)mark i vinklubben - nemlig østerriksk riesling. Rett på sak: 6 viner, ingen blinde. Mellomlange notater:
VIN 1: Gobelsburger Riesling Kamptal 2011
Blek strågul, funklende på farge. På duft ferskt preg med toner av friske hvite sommerblomster, pære, skifermineralitet og hint av sitrusfrukt. Med temperatur og tid et markant preg av modne jordbær. I munnen først honning i anslag, deretter mer pæreaktig også her. Limepreget midtparti med frisk syre og bra, klar frukt, selv om konsentrasjonen ikke er helt på topp. Ørlite bitter på finish som sitter bra med litt mørk og "kantete" mineralitet. Oppleves krydret, nesten "pepperaktig".

En god, men ganske enkel riesling som har et markant pepper- og pære-preg; noe som skiller den klart fra de tyske rieslingene jeg er vant med å drikke. En enkel, men god vin! 82 poeng.
---
VIN 2: Loimer Terrassen Riesling Kamptal 2011
Fargemessig lik som 1. På duft først kraftig gummipreg, etterfulgt av kattepiss, mørk mineralitet (lavastein?), gress, akasiehonning, og med litt temperatur og tid også grapefrukt. I munnen konsentrert anslag med tydelig sitrus og lime, litt høy alkohol i midtpartiet som også på denne gir en "pepperaktig" munnfølelse. På finish preg av gress, pepper og noe chili-aktig. Mye mer eplepreg i en ganske lang finish.

En klart "kraftigere" vin enn forrige og også denne har dette klart uttalte pepperpreget. En vin jeg ikke blir helt klok på... 84 poeng.
---
VIN 3: Franz Hirtzberger Steinterrassen Riesling Federspiel Wachau 2010
Lys strågul mot sitrongul i glasset. På duft først mintaktig, deretter mer søtlig mot sjampanjebrus, med klare toner av skifermineralitet under. Mye moden frukt her - med litt tid og temperatur dukker både aprikos og ananas opp. Minner ikke så rent lite om tropisk nektar! I munnen gult/grønt eple i anslag, markant syre og høy konsentrasjon. Meget tydelig skifermineralitet på lang, nesten bitter finish. Også her dette spicy, pepperaktige...

Den eneste vinen fra 2010 i denne runden, og det merkes! Syren er mye skarpere og mer intens, uten at det gjør vinen veldig mye bedre av den grunn. Denne oser kvalitet og er vel sånn sett kanskje en av kveldens beste, hadde det bare ikke vært for den bitende 2010-syra... 87 poeng.
---
VIN 4: Allram Heiligenstein Erste Lage Kamptal 2011
Farge som 3. På duft først ekstremt lukket. Kan bare ane noe svovel langt bak. Etterhvert (45+ min) åpner denne seg i en eksplosjon av grapefrukt og ganske lite annet. Mildt anslag i munnen før midtpartiet eksploderer i pepper-spice, alkoholstikk, enorm konsentrasjon av frukt og med en meget tett og konsentrert munnfølelse. Lang og intens finish med preg av gin & tonic (einerbær).

En heftig vin som føles uferdig, lukket, for ung - kall det hva du vil. Dette blir garantert knallbra med noen år på baken. For en vin! 91 poeng!
---
VIN 5: Domäne Wachau Riesling Smaragd Achleiten 2011
Farge som 1 og 2. På duft gammeldagse godterikjeder, pære og spearmint-tyggis. I munnen fersk frukt i anslaget, også denne pepperaktig i midtpartiet, med frisk syre og en minty og mineralsk finish med preg av grønt eple.

Kvalitetsmessig noen få hakk opp fra nummer 1, som den på en merkelig måte ligner veldig på aromamessig (selv om notatene kan indikere noe annet). Sånn sett er vin 1 og 5 det odde paret. Et eksperiment ble utført ved å blande disse to vinene og resultatet ble vel sånn halvgreit, uten noen kvalitetsheving, akkurat... 84 poeng.
---
VIN 6: Wieninger Riesling Nussberg 2011
Riesling fra Wien! Lys farge; pære, pepper, kål, søte druer og Coca-Cola på duft. I munnen friskt anslag, men alkoholen føles litt "utenpå" og den mangler noe syre i midtparti og finish. Ganske kort.

En kvalitetsmessig kjedeligere vin enn de 5 foregående, men aromamessig et interessant innslag i en ellers forbausene bra rekke. 79 poeng.
---
Konklusjonen må bli at riesling fra Østerrike (basert på dette noe snevre utvalget) kvalitetsmessig ikke står mye tilbake for mye av det beste fra de klassiske områdene i Tyskland. Pepper, spice, alkohol og pære ser ut til å være rimelig sikre aromamarkører, da dette går igjen i samtlige viner.
En meget bra og interessant smaking! Takk til Eirik for flott opplegg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar