mandag 6. mai 2013

Domaine de Chevalier-vertikal + middag + + +

Det var igjen tid for å samles i "den nye" vinklubben, som nå kanskje ikke er så "ny" lenger. Det var på forhånd avtalt at en rekke årganger av Pessac-Leognan-eiendommen Domaine de Chevalier fra Bordeaux skulle smakes og jammen ble det ikke litt "enkel mat" til, også... Relativt korte notater:
VIN 1: (Blind) Pol Roger 1988 Brut Chardonnay
I og med at jeg har null erfaring med moden champagne var jeg helt blan(c)k her... I glasset sitrongul med tydelige, mellomstore bobler. På duft først karri, nedfallsepler og svakt karamell. Etter noe tid og temperatur også noe sjøaktig. I munnen ganske grove bobler før en kremete munnfølelse med gule epler og sitronkaramell tar over. Lang finish. Etter noe tid skifter frukten mot mer rosin og sviske.

En spennende vin og en erfaring rikere, siden jeg som nevnt har svært liten erfaring med lagret sprudlis. En god og spennende champagne, synes jeg! 88 poeng.
"Tiltugg" til boblene: hummerkjøtt, majones og rogn  på toast. Nam!
---
Deretter en rekke med hvite:
VIN 2: Domaine de Chevalier Blanc 2006
Sitrongul og klar i glasset. Meget intens på duft med smør, karri, vanilje, voksduk, tøymykner (noe kjemisk), voks og marsipan. I munnen nøtter i anslaget, for deretter å gå over i et midtparti av nesler og mandariner. Merkbar alkohol. Krydder, først og fremst nellik, og mineralitet i lang, zesty finish med endel brentpreg og også her noe kjemisk - som av lim eller løsemidler.

Klart den svakeste i rekka, og i overkant voldsom. Fyrer på alle plugger, men mister eleganse og behagelig munnfølelse underveis. En veldig "lagd" stil. Ikke helt min greie. 83 poeng.

VIN 3: Domaine de Chevalier Blanc 2004
Omtrent lik på farge. På duft svært krydret, også denne noe brent i retning ristede hasselnøtter, svakt asfalt eller lakrispreg. Et hint av svovel. I munnen markert brent i anslaget, ganske alko-hot i midtpartiet, lang finish som også er litt "brent".

Denne er mer lineær og ikke så voldsom, men brentpreget her er i overkant. En stil man tydeligvis enten elsker eller hater. 85 poeng.

VIN 4: Domaine de Chevalier Blanc 2003
Fargemessig lik de foregående. På duft også her karri, men denne er mer "fiskete" med dunst av fiskeskjell. Tydelig mer moden med hint av osteskorpe. Syrlig nesle langt bak. I munnen rund og svær på samme tid. Mye popkorn, smør, mandarinstein og ganske bittert midtparti. Masse ananas også. Tydelig alkohol i lang og intens finish.

Denne føles enda mer linær og "together" enn de to foregående, og må ha med alder å gjøre. Veldig varm årgang og det merkes. En veldig rik vin! Klart best av disse tre, men spørs om ikke denne egentlig er for ung til å drikke nå. Jeg ville kanskje ventet 5-8 år til. 87 poeng.

Kort oppsummert er hvit DdC en heftig vin - i overkant intens for min smak. Stilen virker veldig "lagd" og alle tre vinene ligner hverandre veldig stilmessig. Jeg blir ikke helt overbevist - jeg synes vinene mangler eleganse og sjarme. Gikk ganske bra til fiskeretten (ingen bilder, desverre!): sjømatrisotto med perfekt stekt steinbit.
---
Deretter var det tid for en gjennomgang av noen (relativt) unge årganger av den røde...

VIN 5: Domaine de Chevalier 2006
Dyp rubinrød, tett. På duft lakriskarameller, melkesjokolade, modne solbær og moreller. Føles "moderne" i stilen. I munnen bløt frukt i retning blåbær, ung munnfølelse med litt trå tanniner, ørlite bitter i finish. Føles litt emmen og mangler noe rensende syre i munnen. Ganske ung.

En litt ung vin i en moderne retning som trenger mer tid. Drikk fra 2018-2025. 86 poeng.
Kveldens favoritter for meg - '02 og '05
VIN 6: Domaine de Chevalier 2005
Dyp, nesten svartrød og tett. På duft noe lukket, men endel moreller og kirsebær, samt plommer og krydderlikør kommer etterhvert. I munnen en deilig fruktsødme i anslag, eksotiske krydder og fruktmarmelade i midtparti, tørrende tanniner på lang og god finish.

Enormt tett, kompakt og lukket vin. Gir egentlig lite idag, men oppleves enormt intens i all sin uforløste kraft. En "power pack"! Gi den tid! Drikk 2020+ 90 poeng.

VIN 7: Domaine de Chevalier 2004
Tett, rubinrød med svak kant i glasset. På duft endel sitrusskall, murstein, appelsinskall, svakt røkpreg og solmodne kirsebær. I munnen rund, kjøttfull frukt i retning moreller. Litt magert midtparti med svakt alkoholstikk. Noe kandisert eple i finish, og endel tørrhet i tanniner i medium lang finish.

Fin vin aromatisk sett, som desverre er litt "hul" i frukten og har noe umodne tanniner. Må skyldes årgangen - her var nok ikke fruktkvaliteten på topp. Ser ikke noe poeng i å lagre på dette. 83 poeng.

VIN 8: Domaine de Chevalier 2003
Svartrød i glasset. Vulgær duft! Det nærmeste jeg kommer en beskrivelse er ny skinnveske dyppet i blåbærlikør og kjøttkraft. I munnen søtt anslag, bitter og tung munnfølelse med overmoden frukt, lasset ned i krydder og "flate" tanniner i bitter og alkoholtung finish.

Den ekstremvarme årgangen kler denne vinen dårlig. Ikke noe direkte "feil" med denne, men dette var ikke mye godt. 73 poeng.

VIN 9: Domaine de Chevalier 2002
Rubin- mot rustrød. Helt klar. Nydelig moden, klassisk bordeaux-duft av kjøtt, jern, blåbærlikør, vanilje, skogsopp (kantareller?) og furukongle. I munnen elegant anslag, helt riktig avstemt kirsebærsfruktighet mot eksotisk frukt. Kraftig kanel- og nellikkrydder, uten at det blir overdøvende. Ren og lineær finish som sitter i lenge.

Utrolig ren og klar frukt på denne! Veldig frisk og sunn i munnen! Helt klart den mest klassiske og peneste av de røde denne kvelden. Drikk nå og 10 år fremover. 93 poeng.

VIN 10: Domaine de Chevalier 2000
Dyp rubinrød, mørk og tett. På duft svært mineralsk, elegant krydret, litt kjølig blåbærsfrukt med undertoner av lakris. I munnen elegant frukt, pent krydderpreg, velbalansert i midtpartiet, bra syre, en mye "mørkere" aromaprofil enn de foregående. Tett og kompakt finish.

En fremdeles ung og lovende vin. Meget klassisk og pen. Drikk fra 2018. 91 poeng

VIN 11: Domaine de Chevalier 1999
Dyp rubinrød, helt klar. "Brun", litt jordlig duft med svakt brentpreg på merkbar eik. Mye blåbærsaft, også i munnen. Mer kaffepreg i midtpartiet, også her jordlig, saftig og lett bitter. En ganske lang finish med "lys" og frisk frukt.

Eleganse over "power" her. En vin som nok er på topp modningsmessig. Meget bra! God matvin for lettere kjøttmåltider. Drikk nå. 91 poeng.

VIN 12: Domaine de Chevalier 1998
Antydning til rustrød farge. På duft rød leire, lett acetonstikk, kanel, modne blåbær, svak lær og blyantspiss. I munnen sødmefullt anslag, lett tørr og litt hult midtparti. Fin, men litt enkel vanilje- og blåbærpreget finish.

En vin som er et godt stykke bak '99 fruktkvalitetsmessig. Kommet lenger enn de foregående (naturlig nok...) En typisk "drikk nå om du har en"-vin. 85 poeng.

VIN 13: Domaine de Chevalier 1994 Magnum
Blodrød mot rustrød. Klar lys kant. På duft modent preg med aceton, gammel kommodeskuff, svakt eddik, murstein og markjordbær. I munnen jord, kjeller, meget bitter, tydelig grønn paprika, intens og ubalansert syre. Meget bitter og vannaktig finish.

Rett og slett en meget dårlig årgang for produsenten. Ikke drikk. 60 poeng.
---
VIN 14: (Blind) Château Le Gay 1999
Lys rubinrød. På duft tjære, kaffe og noe syrlig kirsebær. I munnen bløt, moden frukt, litt flat i midtpartiet. Grei finish med røde, lyse bær og litt mer kaffe.

En noe enkel vin som ikke imponerer på noen måte, men er godt laget og grei for årgangen. 81 poeng.
Ekstremt bra T-bein med "vill" salat - fantastisk!
Så ost + dessert og to viner til (ingen bilder, desverre):
VIN 15: Van Volxem Wiltingen Gottesfuss Erste Lage 2007
Spennende vin med bra konsentrasjon og en viss restsødme som holdes i sjakk med bra syre. Lang. Flott følge til diverse oster.

VIN 16: Domäne Bensheim Rülander Heppenheimer Centgericht Beerenauslese 1992
Sprø vin laget på botrytiserte pinot gris-druer. I glasset en mellomting mellom kaffe og mørkt øl på farge. Intens malt-aktig duft med klart preg av brent sukker og botrytis. Ganske bra balanse mellom syre og sødme - absolutt ikke så søt som forventet ut i fra farge og at dette faktisk er en beerenauslese. Et kuriøst og spennende bekjentskap! OK "match" til en helt mislykket sjokolade/krydder-terte med kirsebær.
---
Alt i alt en meget bra kveld med gode viner og helt fantastisk mat. Generelt synes jeg vel Domaine de Chevalier på de røde vinene har en hus-stil som går veldig mot blåbær, og vinene mangler litt når det gjelder kompleksitet og konsentrasjon. Det virker som om dette er en produsent som er veldig årgangsavhengig, og  leverer relativt svakt i dårlige årganger - om kveldens flasker var noenlunde representative. Men vinene er veldig "forward" i stilen og kan drikkes relativt unge, så ikke rart at de har blitt populære.

Takk til alle deltakere (spesielt til vert/kokk Martin!) for flotte vinbidrag og, som sagt, helt fantastisk mat!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar