fredag 6. september 2013

Hvit Jura (i praksis en Tissot-smaking...)

Stille på bloggen en stund nå, så hva bedre da enn en oppdatering fra vinklubben? Tid for hvit Jura-vin; kjapt opplegg - se, lukt, smak, spytt (for min del...):
VIN 1: Tissot Traminer 2011
Strågul mot sitrongul i glasset. På duft først mye tørt høy og svovel, men det blåser litt av etterhvert. Endel brent hår og krutt ligger som et teppe over en litt drueaktig gulfrukt. I munnen passelig syrlig anslag med mye strå og gress i midtpartiet. Litt alko-hot finish (13%) med OK lengde.

En helt grei vin, men blir fort litt slapp og daff i glasset med økt temperatur. Stiv pris (200,-) for en såpass enkel vin. 78 poeng.
---
VIN 2: Libet Chardonnay "En Chalasse" 2007
Uringul, klar. På duft ganske minty, svakt tropisk og tydelig vegetal mot grønne sukkererter. I munnen bløtt anslag, svakt bittert midtparti med litt smørpreg. Syrlig og sitruspreget finish.

Også en grei vin, men ikke mer. Mangler særpreg og det finnes mye bra/bedre hvit burgund i denne prisklassen (240,-). 79 poeng.
---
VIN 3: Tissot Empreinte Chardonnay 2011
Nå begynner vi å bevege oss over i naturvin-land. Strågul, lys og klar i glasset. Meget spesiell lukt av JuicyFruit-tyggis, banan-Flux, toast og eksotisk frukt. I munnen mint og eple i anslaget, nesten litt sødme. Mye JuicyFruit og banan i midtpartiet med antydning til brentpreg i finish. Veldig bløt munnfølelse med heller moderat syre. En tanke kort finish.

Absolutt interessant, men blir kanskje litt FOR spesiell. Lurer fælt på hva dette kan matche matmessig. 84 poeng.
---
VIN 4: Rijckaert Chardonnay "En Paradis" 2005
Nedfallsepler og lim på lukt. Helt sur og flat i munnen. Oksidert. Synd!
---
VIN 5: Tissot Les Graviers Chardonnay 2009
Blek strågul, helt klar. Knus eucalyptusblader, moden banan og hasselnøtter i hendene før du setter hodet foran et eksosrør på en bensinbil, så får du det omtrentlige bildet av lukten på denne vinen. I munnen sødmefylt anslag, mye brentpreg, ørlite alko-hot. Mye fylde og fedme i midtpartiet, lang og brent/røyk-preget finish som mangler noe syre til å friske opp.

En rimelig crazy, men veldig god vin. Fantastisk match til faste oster som gruyére, comte og parmesan! 90 poeng!
---
VIN 6: Tissot Vin Jaune "Les Bruyères" 2005
Farge som eplenektar. På duft først gamle nedfallsepler, deretter en eksplosjon av valnøtter, marsipan, neglelakkfjerner og fjære sjø/saltvannsmudder. Intens lukt! I munnen veldig sherry-lignende anslag, med klart oksidert preg. Mye rosiner, valnøtter og brente hasselnøtter. Intens og ren syre i lang finish. Veldig tørt totalpreg. Sitter meget godt i!

Joda - Vin Jaune er noe for seg selv, men personlig synes jeg det blir for likt vanlig, tørr sherry, og ser ikke poenget med å blåse en halv tusenlapp på dette. Gild vin, joda! Men det blir liksom litt mye "show-off" her. 89 poeng.
---
Alt i alt en spennende smaking, men vin fra Jura er nok ikke for alle - spesielt ikke de tildels crazy vinene fra Tissot. Men skal du spise fast ost med lagringskarakter, er dette vinene å gå til! Takk til Erlend og bror for max opplegg, som alltid :)
Erlend prøver den nye formen for "blinding" - Vinmonopolets handlenett!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar