lørdag 7. juni 2014

Distrikter i Tyskland

Det var tid for en komparativ riesling-smaking med fokus på de tre områdene Mosel, Nahe og Pfalz. Streit opplegg - tre produsenter, én per område, to viner per produsent.

Først ut en blind. Gylden, lys gul i glasset. På duft karri, sukkererter, fersken, pære, pepper, mineralsk, etterhvert i retning liljer. I munnen floral, noe honning. Høy syre i midtpartiet og ganske konsentrert finish med mer liljer og noe vanilje-aktig. Jeg var på noe naturvin av sauvignon blanc fra Østerrike. Det var imidlertid Claude Riffault Sancerre Les Chailloux 2011.
Artig med SB med lagringskarakter, ganske bra vin. 86 poeng.

VIN 1: (Mosel) Fritz Haag Brauneberger Riesling Trocken 2012
Eplete duft med hint av hvite blomster, gule spisedruer, tørkete urter og skifer-mineralitet. I munnen eplete anslag med frisk og ren frukt. Litt PEZ-aktig mineralitet og svakt "spritzy" munnfølelse. Saftig og leskende med solid finish med smak av "Love Hearts"-drops.

En meget god "entry level"-vin fra Fritz Haag. Topp value! Nydelig å drikke, passer til alt. 88 poeng.

VIN 2: (Mosel) Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr GG 2012
Mer kjøttaktig og oljete duft på denne. Moden frukt mot aprikoser, ganske "heady" duft med noe alko-stikk. I munnen gule epler, tydelig mer konsentrert enn forrige, stor og litt "klumsete" munnfølelse med en ganske lang finish med tydelig bitterpreg. Relativt god balanse mellom fruktsødme og syre. Taper seg endel over tid i glasset og famler i aromaene. Vinen føles litt "all-over-the-place", uten at jeg helt klarer å forklare hvordan. Rett og slett bare litt mindre frisk og mindre drikkevennlig enn den forrige.
Jeg begynner å mistenke at disse GG'ene er litt for oppkonstruerte viner. Mangler renheten til trocken-varianten, og samtlige 6 smakere foretrakk vin 1 fremfor denne. 82 poeng.
---
VIN 3: (Nahe) Dönnhoff Kreuznacher Krötenpfuhle Riesling Kabinett 2012
Moden frukt mot fersken og tropisk nektar på duft. Noe godtepose og vanilje-krydder. I munnen ganske søtt anslag med saftige aprikoser. Strammes opp av en fin, men ikke veldig tydelig syre. Prikkende mineralitet mot en krydret og lang finish.
Meget god kabinett på den litt sødmefulle siden. En topp matvin! 88 poeng.

VIN 4: (Nahe) Dönnhoff Kahlenberg Riesling Trocken 2012
Endel tropisk frukt på duft. Hint av urter, erter og en litt fet duft i retning noe vegetalt oljete (ikke petroleum). I munnen en mørk, nesten brun mineralitet i anslaget. Spritzy og fantastisk frisk frukt, meget konsentrert, uhyre frisk og saftig munnfølelse. Vinen vokser som en knyttneve av duggfrisk og syrlig frukt i munnen. Sitter meget lenge.
En fantastisk vin som har en enorm konsentrasjon, men likevel føles veldig naturlig, ren og frisk. Kveldens soleklare vinner! 92 poeng.
---
VIN 5: (Pfalz) Georg Mosbacher Deidesheimer Leinhöhle Riesling Trocken 2012
Erteblomster, godtepose, oljete, lime og helt tydelig våt stein på duft. Tropisk anslag, noe peprete mineralitet i midtpartiet. Slank, ren og lineær munnfølelse. Meget fin syre som er helt perfekt avpasset frukten. Flott lengde med deilig lime-følelse. Ekstremt pent balansert.
En slank og meget pen vin. Superfrisk og ren! 90 poeng.

VIN 6: (Pfalz) Georg Mosbacher Kieselberg GG 2012
Syntetisk treningstøy, vanilje, svært kalkmineralsk duft. Etterhvert hint av muskat, kanel og syntetisk godtepose. I munnen et voldsomt konsentrert anslag, som en lineær vegg av konsentrert tropisk frukt før vinen begynner å vingle mot avslutningen og syren blir uklar, frukten forsvinner og vinen faller mer eller mindre sammen. Utrolig merkelig munnfølelse!
En vin som begynner bra, men ikke klarer å holde løpet ut. Føles unaturlig "skrudd" og "styltet" opp og er ikke i balanse i det hele tatt. Denne vinen får meg til å tvile på GG-vinenes fortreffelighet. Er det lagring de trenger? Blir en såpass ubalansert vin bedre med tid? Jeg er svært skeptisk... 78 poeng.
---
VIN 7: (Blind) Julian Haart Piesporter Riesling Trocken 2012
Erteblomster, vanilje, nye joggesko, sursøt saus og sennep på duft. I munnen lett sødme før en duggfrisk smak av grønne epler etterfølges av lime. Hyperbalansert og lineær - ingen ting stikker seg ut her! Meget flott finish som bare langsomt "fader" ut smakskurven.
Balanse er stikkordet for denne vinen. En megabehagelig vin som er fantastisk å drikke nå. 91 poeng.

VIN 8: (Blind) Château Musar 2005
Bestemorparfyme, lakris, gamle bøker, bark og sure kirsebær på duft. Mer bark og moreller på smak. Saftig munnfølelse med mye lakris i midtpartiet. Noe syltet frukt i middels finish.
Her gjettet jeg Musar '05 :) En friskere og tilsynelatende mindre utviklet flaske enn de andre jeg tidligere har smakt. Topp Musar, skuffer sjelden. 89 poeng.
---


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar