mandag 27. oktober 2014

En liten Domaine aux Moines-vertikal

Vinmonopolet har god tilgjengelighet på de chenin blanc-baserte vinene fra Loire-produsenten i Roche aux Moines, Savennières. Vi smakte noen nye og noen eldre årganger:
2012:
Lys gyldengul med oransje glød. På duft sitrus, liljer, honning og gult eple. Med temperatur kommer mandel og noen bananskall-aktig. I munnen frisk med moden frukt, aromaene følger duften, litt krydret, spicy tilsnitt. Medium syre, men sitter godt i midtpartiet. Liljer i litt bitteraktig finish. Ikke den lengste.

En ung, men tilgjengelig chenin-vin. Kan helt klart ligge lenger, men er usikker på om jeg synes lagring av disse vinene har noe for seg. En "fresh" vin. 85 poeng.
---
2011:
Funky lukt med mye mer mineralske toner. Tydelig drueskall og spisedruer, noe lys gul tobakk, chili og noe medisinalt mot banan-Flux (fluortabletter). I munnen uttalt krydret, noe sped frukt, mangler litt kropp og midtparti og også noe vandig finish. Bitter avslutning. Syren er ikke godt integrert og føles "utenpå" vinen.

Usikkerhet rundt bordet om denne egentlig er helt optimal flaske. Virker for meg ganske "off", selv om den kommer noe mer sammen med tid og temperatur i glasset. Likevel ingen umiddelbar "appeal" for meg på denne... Ikke vurdert.
---
1999:
På lukt ekstremt plastaktig, som en helt nyåpnet badeleke/badedyr. Badebassengreferansene fortsetter med hint av klor. Ikke tiltalende på lukt med undertoner av aske og gammel oppvaskklut, noe den imidlertid lufter av seg etter noen timer. I munnen smak av calvados, fet og "seig", nedfallsepler, "brun" smaksprofil. Finish med smak av gammel fyllefest og Cointreau. Meget syrlig.

Denne flasken er for meg enten sliten eller ikke bra. Ikke vurdert.
---
1998:
Lukter teg (det lille insektet på blåbærlyngen), valnøtter, nedfallsepler, mørk honning og stål. I munnen bittert anslag, råtten (brun) banan, papp-eske, sherry. Kort finish med mandler og papp-kartong.

Nok en dårlig flaske. Ikke vurdert.
---
1994:
OL på Lillehammer! Vidunderlig duft av svett Vette-drakt av ull, kantareller, akasiehonning og liljer. I munnen syrlig, men veldig leskende. Mye honningtoner, ispedd limesaft og sitron-te/is-te. Lett og frisk! Bra finish som føles meget leskende og frisk.

En flott, moden chenin med tydelige lagringsaromaer, samtidig som den er mye friskere i smaksprofilen enn både '98, '99 og '11. Kveldens vin for meg! 89 poeng.
---
1992:
Duft- og smaksmessig veldig lik på '94, men denne har noe mer svidd fyrstikk, papp-eske og molte i aromaprofilen. Litt mindre punch og kanskje litt "flatere" i midtpartiet. Ikke den lengste finishen. Meget syrlig.

Et klart steg ned fra '94, men på mange måter ganske lik. En helt annen vin enn de nyere årgangene. Kanskje i overkant lett. 84 poeng.
---

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar