mandag 27. oktober 2014

Barolo på dødsleiet

Vi hadde samlet oss til en liten "masterclass" med noen eldre, nebbiolo-baserte viner og litt mat. En skuffende kveld for de gamle flaskene...
Giovanni Rosso Barolo 2010:
Åpnet som referanse mot de eldre vinene. Nydelig duft rett fra flasken - treverk, tobakk, mandelessens, nyper, nype-te og etter noe tid litt anis. En nesten godteri-aktig kirsebærsfrukt. I munnen litt hot på alkohol, tydelig trekrydder, jord og nyper. Tydelige og "skrapete" tanniner i midtpartiet. Føles tight. Litt hot og bitter i finish, men sitter lenge med mye lakris i ettersmaken.

En nesten smertelig ung, men samtidig fantastisk tilgjengelig Barolo. Dette vil bli bra med litt lagring. 86 poeng.
---
Francesco Boschis Barolo 1995:
Kveldens mest uappetittelige farge mot lys kaffe blandet med cola. Skyet og grumset med oransje kant. På duft madeira, knekk og våt oppvaskklut. Smaker blæh!

Enten oksidert, varmeskadet eller begge deler. Fullstendig død.
---
Calissano Barolo Riserva Speciale 1967:
Mellombrun, skyet og ganske tett på farge. På lukt brød, porter-øl, våt bikkje, gammelt klesskap og noe tørket krydder. I munnen stort sett bare ekstrem syre med flat og vandig finish. Død!
---
Camerano Barolo 1971:
Ravoransje, klar og brunlig farge med mye "snøkule"-dryss i glasset. På "duft" aceton, karamellisert frukt, brødskorpe, hund og betongstøv. Noe mer liv i frukten enn de to foregående, men dette er en vin i respirator med 100% utsikter til snarlig død. Over toppen og vel så det! Ikke vurdert.
---
Produttori del Barbaresco Riserva Pora 1971:
Noe rødfarge i midten, mot brunoransje toner ut mot kanten av glasset. En "renere" duft på denne med bark, nyper, muskat, lakris, fioler og kaffe. Sursøtt anslag, hissig og enorm syre, noe intakt kirsebærfrukt, overraskende solid tanninstruktur. Noe krydder i ganske bra finish, sitter godt. Leskende.

En vin som er svært moden, men ennå ikke helt død. Noe frukt igjen, og dette går faktisk an å drikke! Likevel ingen "stor" vin, og smakt opp mot 2010-flaska er det ingen tvil om hva jeg foretrekker hva angår modning... Denne døde også utover kvelden og kollapset og ble like "karamellisert" og "bikkjete" som de tre andre etter ca. 2 timer. Drikk nå og drikk den fort! 81 poeng.
---
Takk til flaskebidragsytere og glitrende mat fra de andre gutta. Også takk til Rune for husing av laget!1 kommentar: