lørdag 19. mars 2011

Vertikalsmaking Château Cantemerle + et par andre godbiter

Fin line-up
Det var endelig klart for den lenge planlagte vertikalsmakingen av Château Cantemerle i vinklubben fredag kveld. Med medbrakte glass, diverse posteier, godt brød og selvlagde infohefter ble det en meget bra smaking der forskjellen mellom "fersk" og "gammel" bordeaux ble mer enn tydelig nok. Det hele startet med en flight av relativt unge viner:
Full konsentrasjon før vinene skjenkes. Paté, postei og terrin er knall til bordeaux-vin!

(alle viner i første flight ble dekantert og luftet i karaffel ca 5 timer før smakingen)

FLIGHT 1, "de unge":
Château Cantemerle 2008:
Farge: Lillaskjær, dyp rød, mørk, knapt gjennomskinnelig midte.
Duft: Umiddelbart svært lukket, gir veldig lite. Etter noe tid i glasset kommer likevel noe lær, mørke bær, tobakk og våt jord. Et tydelig preg av noe vegetalt/urteaktig. Flere nevnte "preg av kart/umodne frukter".
Smak: Stram, tørr og svært lite imøtekommende. Ikke mye smak å spore i begynnelsen, men etter en god del tid i glasset kommer noe røde bær og jord. Tydelig bitter finish og en strek av "umoden frukt" går gjennom smaksbildet. Tynn og ganske vassen munnfølelse.

Vil denne noen gang komme rundt, tro? Fremstår ihvertfall som svært umoden idag, på grensen til udrikkelig, men jeg har håp om at denne kan bli noe helt OK om en 5-8 år. Må la denne ligge!

75 poeng.
---
Château Cantemerle 2006:
Farge: Dyp, svært mørk rød uten synlig kant. Lillaskjæret er ikke tilstede på denne.
Duft: Ikke mye mer, men litt mer uttrykt duft på denne siden sist gang jeg smakte den (se tidligere blogginnlegg). Vanilje, skogsbær, blåbær, solbær og honning. Også denne sliter med et litt "umodent" preg, som av fruktsaft fra umoden rips eller stikkelsbær.
Smak: Kornete/pulveraktige tanniner som skraper og stikker i munnhulen. Helt klart tydeligere tanniner på denne. Ikke veldig uttalt smak på denne heller, men her er det ihvertfall mulig å snakke om en viss lengde.

Fremstår ikke som like lukket som forrige gang jeg drakk denne, men at den har en vegg av tanniner å komme gjennom, er helt sikkert. Denne trenger sannsynligvis lenger tid enn andre flasker for å komme rundt, men jeg aner et visst potensiale her. La ligge!

82 poeng.
---
Château Cantemerle 2005:
Farge: Dyp og tett rød, men mer mot rubinrød. Ingen kant å snakke om.
Duft: Mer moden frukt på denne med bjørnebær, jordbær og kirsebærgodteri (tenk smågodt). Tydelig preg av vanilje og honning, men også denne har dette "umodne" preget som skjemmer endel. Blir ikke mye mer uttalt med tid i glasset - snarere mer lukket.
Smak: Mye mer fruktig inngang på denne, med modne røde bær og faktisk antydning til litt små, røde, aromatiske epler! Klar smaksstrek av vanilje på denne. Ganske tighte tanniner, men de føles mer "smooth'e" enn på 2006'ern.

Tja, hva skal man si om denne? Ikke mye modent preg på denne ihvertfall, og er vel ikke den mest spennende vinen - sett i betraktning av at 2005 etter sigende skal være en legendarisk god årgang. Kanskje denne bare er i en litt vanskelig fase? Tror uansett ikke at det blir gjenkjøp av denne...

80 poeng.
---
FLIGHT 2, "de gamle":
Château Cantemerle 1996:
Farge: Rustrød mot mursteinsrødbrun. Klart lysere enn de foregående, men likevel med mørk og konsentrert midte.
Duft: Wow! En krydret bærparfyme slår imot en med undertoner av kanel, tobakk, vanilje, sedertre, muskat, kantareller og grønn pepper. Like god som forrige gang jeg åpnet en av disse, men manglet litt av overraskelsesmomentet denne gangen. Ganske spicy preg på denne!
Smak: Flotte modne bær med ganske tilstedeværende tanniner (fortsatt). Tight og "slick" munnfølelse på samme tid. Herlig modent preg med mengder av tobakk, edelt treverk og vanilje. Sitter godt og lenge i munnen.

En klassiker og minst like god som forrige gang jeg drakk denne. Denne er etter min mening perfekt moden nå, men vil selvfølgelig kunne holde i mange år til. Jeg liker dette litt bitende, pepperaktige tannin-preget på denne, som etter sigende skal være så typisk for 1996-årgangen. Deilig vin!

90 poeng.
---
Château Cantemerle 1995:
Farge: Noe lysere enn 1996'ern. Likevel flott lys rubinrød mot rust. Markert lyserosa kant.
Duft: Et høyere innslag av merlot er merkbart på denne. Noe av den samme bærparfymen fra 1996, men med et rundere og mer sopp-aktig preg. Ikke så spicy duft - mer søtladen mot godteri, marshmallows, jord og et lite stikk av aceton. Etter noe tid i glasset forandrer denne seg og blir mye mer animalsk, med toner av musk, dyrekropp og lær.
Smak: Ved første slurk fremstår denne vinen som helt utrolig bløt, nesten fullstendig uten motstand i munnen. Veldig silky munnfølelse! På smak er det også her masser av moden frukt og tobakk, men med et litt mer avrundet og nesten "kjedelig" preg. Ikke den lengste finishen på denne.

Fremstår i sammenligning med de andre "gamle" vinene som litt for "snill" og "kjedelig". Absolutt en flott, moden vin, men mangler liksom det lille ekstra "særpreget" for å bli tilstrekkelig interessant.

88 poeng.
---
Château Cantemerle 1989:
Farge: Brunrød med oransjegul kant.
Duft: Intens! Hopper ut av glasset! Her formelig angripes man av en tjukk røyk av dufter! Veldig kompleks og lekker duft med undertoner av søt pipetobakk, (over-)moden frukt, sopp, skogbunn og noe kjøttkraft. Klart røykpreg på denne.
Smak: Røyk-allegorien passer absolutt her også. Smakene fra duften treffer først litt avventende i munnen, for så å bygge seg opp i intensitet over tid. Intens, "røykteppe"-aktig ettersmak som bare varer og varer. VELDIG imponerende!

Kvelden dyreste vin var (heldigvis) også den beste. Ikke noen "punch of power" her, men elegansen, duften og den vanvittig lange ettersmaken på denne går sammen i en slags opphøyet enhet. En sublim vin som jeg desverre ikke har flere av. Sukk!

92 poeng.
---
Fargene på bildet er desverre helt ute og yter ikke vinene rettferdighet
På jakt etter slantene...
OG SÅ NOEN GODBITER TIL "KOSEN" ETTERPÅ :)

Domaine d'Andézon Côtes du Rhône 2009 - 100% Syrah
Farge: Rødblå, tett.
Duft: Bringebær-Biola og bjørnebær. FRUKT!
Smak: FRUKT! Virkelig en frisk krabat, dette. Friske røde bringebær, yoghurt og noen kjølige urter. En rødvin til å drikke om sommeren.

83 poeng.
---

Po di Poli
En grappa som lukter hundemat (tørrfór), sitroner, grapefrukt-skall og WC-blokk, men smaker som sitrusskall og sitrondrops - minus sukkeret. Mild og fin.
---
En veldig vellykket, interessant og flott smaking der sluttmoralen må bli at det kan lønne seg å lagre bordeaux noen år. Helst 15 eller mer... Takk til alle som var med! Håper dere likte vinene :)

1 kommentar:

  1. Fin vinklubb:)Men synd at den beste vinen tok kvelden uten at fruen fikk smake!

    SvarSlett