torsdag 3. mars 2011

Hvite viner i fleng - en kveld med vinklubben

For første gang hadde jeg den store ære og glede av å få være med i vinklubben bare omtalt som "Vinklubben". Dette fant sted hos K. Vinene var i stor grad plukket ut av meg og i mer eller mindre grad basert på tanken om å lære mer om hvitvin - være seg druetyper, stilarter og opphavsland. Under følger noen korte notater basert på mine egne inntrykk av vinene:



Battenfeld-Spanier Estate Riesling 2009
(Pris: 135,-)
Farge: Blek, lys strågul
Duft: Tropisk frukt, aprikos, ananas, sitrus og appelsinskall. Litt søtlig preg på denne.
Smak: Tørt, crispy anslag med litt "brennende" og stikkende munnfølelse. Hverken "slick" eller stram, men ikke den mest behagelige vinen i munnen. Endel frukt fra duft følger opp og ender med en relativt kort og litt bitterpreget ettersmak.

Ikke den beste tørre riesling'en jeg har smakt. Ettersmak og munnfølelse trekker ned for meg her. Duften var i og for seg bra.

77 poeng.
---



Daniel Dampt Chablis 2008
(Pris: 166,-)
Farge: Vannklar og svært lys gul.
Duft: Voksaktige gule epler med hint av epleskrott. Noe mineralitet kan anes. I det store og det hele ganske svak på duft. Etter endel tid i glasset "lukker" denne seg fullstendig for bare å ende opp med en markant tone av flintstein kakket sammen - altså lukten av den lille gnisten når man gjør dette. Ellers ingenting!
Smak: Sylskarp, fokusert og svært tørr. Utrolig "ren" smaksstrek av epler og stein/mineraler. Svært fokusert, men likevel ganske tynn munnfølelse. Ikke den lengste ettersmaken, men den "fader" veldig forsiktig og behagelig ut.

En veldig "typisk" chablis, men kanskje litt enkel. Merkelig at den lukker seg fullstendig etter ca 30 minutter i glasset. Merker at temperaturen fort blir for høy på denne i forhold til behagelig drikkbarhet. Ikke verdt prisen.

79 poeng.
---



Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2010
(Pris: 220,-)
Farge: Svært lys, kanskje enda lysere enn chablis'en, med et veldig svakt grønnskjær.
Duft: Eksplosiv! Kattepiss, solbærbusk, stikkelsbær, pasjonsfrukt og brennenesle. Også noe hvite blomster lenger bak. Testens klart mest ekspressive duft som holder seg intens gjennom hele smakingen. Overraskende kompleks!
Smak: Mer pasjonsfrukt og spicy solbær, tørr og supercrisp. Herlig sommerlig smak av varme urter og blomstereng. Relativt lang og god finish.

En skikkelig sommervin som nok egner seg best til å drikkes for seg selv, relativt kald, på en skikkelig varm dag. Forøvrig testens soleklare vinner blant de andre deltakerne. Veldig god, om enn litt kommersiell. Kan ikke helt forsvare den stive prisen.

85 poeng.
---


Thanish Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Spätlese 2007
(Pris: 173,-)
Farge: Strågul, på grensen til gyllengul.
Duft: Plastikkpose, olje, vanilje, tørket aprikos, honning, dill og noe tropisk frukt (tørket ananas?). Ikke den mest uttalte duften på denne, men hovedinntrykket er "søtt".
Smak: Søtt anslag med oljete munnfølelse. Mer tørket frukt som strammes opp av en klart tilstedeværende syre før avslutningen, som desverre føles litt kort, ender opp i en syrlig og tørr munnfølelse.

En lovende spätlese som føles litt for ung nå. Litt lite fokus i både duft og smak og man aner et slags potensiale her. Tror denne kan ha godt av å ligge en 5-8 år lengre, men vet ikke om den vil bli enormt mye bedre av det...

80 poeng.
---


Château Barrière 2007
70% Semillon 20% Muscadelle 10% Sauvignon Blanc 
(Pris: 140,-)
Farge: Gyldengul, til oransjetonet gullgul farge med oljeaktig glans.
Duft: Valnøtter, "madeira", tørket rød frukt, svisker, honning, vanilje og krydderkake. Føles veldig søt.
Smak: Søtladent anslag med mer valnøtter og honning. Ganske "mørk" smak på denne. Det søte preget føles litt "raspete" i munnen og gir en ikke altfor behagelig munnfølelse. Noe syre kan anes, men hovedelementene her er sødmen og de tørkete fruktene.

En artig vin ikke så altfor ulik sauternes-stilen, men mørkere i uttrykket. Føles litt vammel og ubalansert og sitter ikke helt godt i munnen. Ganske kort ettersmak. Skiller seg kanskje litt for mye fra de andre vinene og burde ha vært servert med noe søtsaker eller moden ost for virkelig å komme til sin rett.

78 poeng.
---


Gini Soave Classico 2009
90% Garganega 10% Chardonnay 
(Pris: 130,-)
Farge: Blekgul, vannaktig, nesten litt "gråskjær"
Duft: Pærer og babyspy som kan minne litt om moden ost. Også noe syntetisk i retning plastsekk eller plastkanne. Ikke spesielt behagelig, denne!
Smak: Halvtørr, "vaklende" og ufokusert smak av pærer som skjemmes av en ubehagelig bittertone. Avslutningen er rett og slett ubehagelig med voldsom syre og bitterstoffer som ikke passer sammen overhodet. Oppkastpreget er tilstedet gjennom hele smaksbildet.

Ikke en vin etter min smak. Blir for mye "gammal fyllefest" - rett og slett litt ubehagelig. Ble nok servert litt for varm, denne også.

63 poeng.
---
"BLINDEVIN": Geyser Peak Chardonnay 2008
(Pris: 175,-)
Farge: Sitrongul, funklende klar.
Duft: Eikemonster! Som å stikke hodet inn i en haug med eikeflis. I kjølvannet av dette kommer bøtter med popkorn, smør, toast, krydder, vanilje og en dæsj sitrusfrukt og noen sommerblomster på toppen. Helt drøy og fullstendig "over the top" duft på denne! Lukter faktisk ganske "dyrt".
Smak: Som å tygge eik mens man gurgler hvitvin av billigste sort - hehehe... Men faktisk ganske friskt og fint totalbilde av smaken og en relativt frisk finish av syrlig sitrusfrukt.

Et utrolig bra eksempel på erkeamerikansk eikemonsterchardonnay med "too much" av stort sett alt. Helt vanvittig overpriset og garantert ikke et gjenkjøp. Mer morsom og lærerik enn god.

78 poeng.
---

Alt i alt en utrolig interessant og ikke minst lærerik smaking og en fin introduksjon til ulike hvite vinstiler. Personlig er jeg litt skuffet over at endel av vinene manglet litt "wow!"-faktor - særlig prisnivået tatt i betraktning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar