onsdag 24. oktober 2012

OL-smaking hos Øyvind H H

I regi av vinentusiastene på Vinforum (gamle og facebook-siden) ble det tirsdag 23.10 avholdt en "OL-smaking" hos ØHH. Bakgrunnen for denne smakingen er det nok ingen som egentlig helt husker, men uansett var det en BYO-affære der deltakerne selv tok med flaskene. Alle viner servert blindt, eller delvis blindt. Til dels meget bra viner! Korte notater:
VIN 1: Pommery Special Cuvée Louise Vintage 1980
Pumpernickel, ristede hasselnøtter, søt kjeks med bløtt smør og vaniljekaramell på duft. I munnen tørkete aprikoser, svakt sherrypreg, nedfallsepler og ørlite kokos. Lang og "krämig" munnfølelse med flott syre i finish. Etter ca. 30 minutter kommer et litt uelegant preg av svømmebasseng i glasset, selv om vinen holder seg oppegående gjennom nesten hele kvelden.

Min første "bursdagsvin" (født 1980) og en svært bra champagne. Har ingen erfaring med lagret champagne, men denne gjorde inntrykk. 92+ poeng.
VIN 2: Domaine Huet Le Mont Moelleux 1er Trie 1996
Korket! Synd, denne skulle jeg gjerne smakt.
VIN 3: Salwey GG Kirchberg Spätburgunder 2008
Tannkrem, krydderurter, bringebærdrops, reddik og litt asfalt på duft. I munnen mer bringebær, svakt syrahpreg. Pepperaktig midtparti med litt "hot" finish, undertoner av mineralsk smågrus.

Tiltalende vin, men føles litt "uferdig", på en måte. Trenger den lagring? Usikker her. 86 poeng.
VIN 4: Kistler Vine Hill Vineyard Russian River Valley 2008
Smør, anis, skalldyr, blomster og pinjetre på nese. Veldig aromatisk. I munnen ørlite sødme i anslag, diger munnfølelse. Ørlite alko-hot. Flott og stram finish med tørrende munnfølelse og undertoner av varm bomull (nyvasket sengetøy).

En fantastisk bra chardonnay, og så fra USA! En av kveldens absolutte vinnere for meg. 93 poeng.
VIN 5: Hervé Souhaut Sainte Epine 2006
Kumøkk og fjøs rett i glasset, men dette lufter seg av etterhvert. Pepper, tørket basilikum og søt lakris. I munnen syrlige solbær, veldig mineralsk munnfølelse. Svært tanninrik, tørr og kompakt finish som likevel føles elegant. Lang!

Veldig flott syrah, rett og slett! Litt unoter i begynnelsen, men en vin som absolutt frister til gjenkjøp for min del. 90+ poeng.
VIN 6: M. Chapoutier Barbe Rac CdP 1990
Åpner med gammelt klesskap, halvråtne kirsebær, bark og kirsebærlikør. I munnen blyanter, moden frukt og lær. Middels fyldig munnfølelse med lang og litt uelegant finish med animalske undertoner toppet med noe røkt.

Har så og si ingen erfaring med moden CdP, men dette var på grensen av hva jeg ville kalle godt. Ikke helt min greie. 87 poeng.
VIN 7: Bonneau Cuvée Marie Beurrier CdP 1990
Modent preg med fisketorg, tauverk, gammel skute og lakris. I munnen moden og intens rødbærsfrukt. Syrlig! Litt "fiskete" også i midtpartiet med lang, sursøt finish med einebær.

Noen andre mente denne var litt "off", men jeg synes faktisk denne var mer spennende enn foregående. Kanskje mer interessant enn virkelig god, for min del. 89 poeng.
VIN 8: Château d'Issan 2002
Røde epler, tulipanbukett, blyantspiss og jord på nesen. I munnen litt bløt, halvtynn, nesten vandig følelse. Mangler endel fylde. Helt OK lengde.

Ikke mange var i Bordeaux på denne. En litt slapp margaux fra en kjedelig årgang. Ingen vits å lagre noe mer på dette. 82 poeng.
VIN 9: Château Haut-Bailly 2002
Lukket med en gang, gir litt lite. Åpner med noe tid til ganske fersk cabernetfrukt, marsipan, mineralsk, "røkt" jord og noe eik. I munnen stram, ung og litt lukket. Mangler noe på fylde.

Kommer seg bra med luft, men denne må lagres mer. 85+ poeng.

Så kom en Piemonte-flight:
VIN 10: Schiavenza Barolo 1999
Løsemidler, roser og kompleksitet på duft. I munnen veldig elegant, florlett, men samtidig med stramt tanninbitt. Floral munnfølelse. Ganske bra lengde. Flott vin! 88 poeng.
VIN 11: Scarpa Barbaresco Tetti di Neive 1978
Korket.
VIN 12: G. Conterno Monfortino 1988
Varmeskadet flaske. Kjøtt, metall, kokt frukt, sursøt i munnen. Veldig skarp og ufrisk. Synd!

VIN 13: G. Conterno Monfortino 1999
Ekstremt stram og lukket både på duft og smak. Mange av de andre mente dette var kveldens vinner, jeg har problemer med å hente ut noe som helst av denne. Fin og lang, men for meg er denne bare struktur og munnfølelse per idag. Ikke vurdert.
VIN 14: Pio Cesare Barolo 1988
Lukter biffkjøtt, mørke blomster, varm sand og lakris. Tett og mørkt aromabilde. I munnen syrligsøt med ganske bra bitt, selv om tanninene føles avslepne. Bra finish.

Denne synes jeg var bra, selv om flere mente den var godt moden, og kanskje på vei "over toppen". 88 poeng.
VIN 15: Francesco Rinaldi Barolo 1964
Stål, svart stein, neglelakk, noe volatilt, mose, tørr skogbunn, bark, touch av balsamico-eddik, mandler og "fake" Coca-Cola på duft. I munnen sursøt, noe vaklende. Mangler litt fasthet og fokus, men frukten oppleves som sunn.

Flere mente dette var en ikke optimal flaske, men jeg synes den var imponerende, alderen tatt i betraktning. 86 poeng.

Deretter fulgte en Chateauneuf-du-Pape-serie:

  • VIN 16: Clos de Pape 2003: Alkohol, syltetøy, søtt. Bittersøtt alkosyltetøy i munnen
  • VIN 17: Ramey Syrah 2005: Portvin, mørke krydder, bjørnebærsyltetøy. Grusom alkobitter munnfølelse
  • VIN 18: Clos de Pape 1999: Alkosyltetøy over hele fjøla!
  • VIN 19: Domaine de Pegau CdP 2003: Candyfloss, syltetøy, fryktelig munnfølelse!
Konklusjonen etter disse fire var at CdP slik det fremstår idag (i hvert fall 2003) er på grensen til udrikkelig. Altfor mye sødme, alkohol, bittersøt munnfølelse og viner som prøver for hardt i forhold til hva de klarer å prestere. Flere av disse er Parker-favoritter. Poengene på CellarTracker er jevnt over veldig høye. Man kan undre seg over hvorfor, for dette var IKKE godt!
VIN 20: Geltz Erben Zilliken Saarburger Rausch Auslese 1983
Fantastisk moden riesling-duft av olje, kjemisett, brød, honning, svakt kantarell og svakt svette. I munnen deilig fylde, oljete og glatt, noe sødme i anslag, men syren strammer bra opp til en lang og veldig frisk finish som varer lenge. Nydelig vin! 92 poeng!
VIN 21: ??? Dionis Club (dessertvin av Cabernet Sauvignon)
Produsert i Moldova. Kjøpt i Latvia. 16% alkohol, sukkerinnhold 160 g/l. Roser, billig håndsåpe, alkohol og tomatsaus på duft. Solbærsyltetøy blandet med mengder av rent sukker og støv i munnen. Null syre. Bare tull og mest en kuriositet. 55 poeng.
---
Tusen takk til alle deltakere for flotte vinbidrag og til verten for meget bra oppdekning og mat. Kjempearrangement som frister til snarlig gjentakelse! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar