fredag 9. november 2012

4 blinde portugisere og en luring

Det var tid for portugalsmaking i vinklubben. Grunnet litt redusert oppmøte ble det en litt slankere ansamling flasker denne runden. Konseptet var enkelt: 4 portugisere og en luring fra europeisk land med middelhavsforbindelse, servert blindt:

VIN 1:
Helt lys, bringebærrød i glasset. På duft veldig frisk og fruktig med bringebær, bitre urter, lakris, vanilje (diskret fat), rips, kvist og kvast og en merkelig lukt av Peppes Pizza etter en stund i glasset. På smak mye sunn, frisk frukt med kirsebær, mer urter og merkbar bitterhet. Ren og pen i midtpartiet, men ender ganske kort.

Jeg tenkte at dette måtte være en luring fra Portugal og fikk rett:
Conceito Bastardo 2010
En raring fra "litt her og der" vekststedmessig. 100% bastardo og et nytt og ganske gledelig bekjentskap. Flott drikkevin, men er ikke veldig kompleks eller "stor". Fin for hva den er - flere tippet Sicilia på denne, og stilmessig ligner den ganske mye. Fin vin. 84 poeng.
---
VIN 2:
Dyp blårød i glasset. Først veldig heavy fatpreg på duft. Må luftes endel i glasset for å tvinge frem noe plommete blåfrukt, ispedd bjørnebærsyltetøy. Først etter en stund kommer et litt modent preg. På smak kompakt og bra anslag, men midtpartiet føles hult og nesten som om noen har "fjernet" noe fra smakskurven. OK, litt mineralsk finish som sitter i en liten stund. Klart vegetale undertoner på denne.

Hadde ingen anelse på denne. Gjettet portugiser, men ante meg at den kanskje ikke var helt blodfersk:
Quinta de Saes Reserva 2001
En i utgangspunktet interessant vin, men midtpartiet på denne ødelegger endel for meg. Føles hul og rett og slett litt "off". Trenger sårt mat. I overkant hardt eiket. Ingen favoritt for min del. 73 poeng.
---
VIN 3:
Helt svart i glasset, lillasvart, blålig. På duft svært krydret - lukter røkt lakris (?), urter, endel grønt her også med touch av bladverk, endel asfalt og noe medisinalt langt bak. I munnen cornflakes og lakris. Utrolig tett og kompakt munnfølelse. Mye tanniner. Endel sødme i finish som rasper på tunga og føles litt grønn, men ikke bitter.

Portugal igjen, mente jeg. En sværing:
Pactus Tinta Barroca 2010
Veldig ung og nesten brutal å drikke nå. Du må like stilen for å kunne sette pris på dette. Kan sikkert bli bra om noen år, men er ikke mye behagelig nå. Trenger noe veldig kraftig kjøttmat. Vent 4 år. 81 poeng.
---
VIN 4:
En anelse brunere enn forrige, ellers ganske lik på farge. Duft av eucalyptus, blåbær, lakris. Tankene går til "CaliCab". I munnen svært syrlig anslag, også denne tett, med dropsaktig frukt, noe blåbærlikør. Veldig stram syre og bitende tanniner som gjør munnfølelsen noe ubehagelig. Blåbærsaftfølelse i medium lang ettersmak.

Også denne portugiser, var min klare mening:
Luis Pato Vinhas Velhas 2008
Ble overrasket da produsenten ble avslørt her. Pato går jo liksom for å være en av de beste i Portugal. Vel syrete stil, og munnfølelsen på denne er ikke helt god. Nei, dette var ikke så veldig bra. 70 poeng.
---
VIN 5:
Mørk rubin farge med antydning til oransjeskjær i kanten på glasset. På lukt "funky earth" og litt urein, pappaktig drittlukt. Etterhvert mer blåbærsyltetøy, kjøttkraft og litt neglelakkfjerner. Endel grønne og umodne undertoner med hint av grønn paprika. I munnen vannaktig saftighet, med stram munnfølelse. Ripsfrukt i midtpartiet med litt tanniner på finish. Kartaktig undertone på finish med noe rødt eple. Tørrende finish som tørker ut tunge og gane.

Det ble jo ganske åpenbart at dette måtte være luringen. Jeg tippet en masseprodusert, billig Languedoc:
Château Franc-Cardinal 2009
Det hjelper ikke med toppårgangen 2009 når du presterer på dette nivået som produsent. Billig, pappaktig og undermodent skvip. Koster 140,- på Polet og det er 120,- for mye! Med så mye god vin fra denne årgangen, er det latterlig å skulle tilby sånt som dette i polhyllene. Ikke drikk! 62 poeng.
---

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar