lørdag 24. november 2012

En liten '96-horisontal

Det var vinklubbelig tid for å smake noen røde bordeaux'er fra den kanskje beste Medoc-årgangen på 90-tallet (utenom 1990): 1996. Kort prosess, ganske korte notater, langt mellom himmel og helvete. Men du verden som de strålte, de som var best!
VIN 1: Château Vieux Robin 1996 (Medoc)
I glasset blodrød mot rustbrun i kanten. Antydning til skyet. På "duft" først frukt i kjeller, nedfallskirsebær, tuttifrutti-aktig godteripreg og gammelt klesskap. Går etterhvert over i noe mer ureint, og får litt unoter av mugg, jord og "dødsbo". I munnen syrlig anslag, med ganske spiss syre. Rund og slank munnfølelse med helt nedslepne tanniner. Midtparti med sure kirsebær, selv om frukten på denne strengt tatt har takket for seg. Kort finish med støvsmak. Hint av lakris.

En ikke optimal flaske, og vanskelig å si om den er urein eller bare altfor gammel. Ikke noe å samle på i hvert fall, men en grei referanse i forhold til bordeaux over toppen. Ikke vurdert.
---
VIN 2: Château Fourcas Dupré 1996 (Listrac)
Rubinrød og klar med murstein i kanten. På lukt først noe ost, metall og jord. Blåser vekk og etterlater solbær, eucalyptus, våt leire, gammel kommodeskuff, kaffegrut, honning og noe røde nedfallsepler etterhvert. Veldig silky anslag i munnen med moden, men absolutt god solbærfrukt. Elegant munnfølelse med tanniner som knapt er merkbare lenger. Lang og god finish som sitter godt i med kaffe og mer moden solbærfrukt.

En overraskende kompleks og elegant vin som taklet mat på en veldig bra måte. En utmerket mat-bordeaux i sin nok absolutt beste form. Må ha vært perfekt flaske. Ikke noe å lagre videre på - drikk opp! 85 poeng.
---
VIN 3: Château de Rochemorin 1996 (Pessac-Leognan)
Rustrød med oransje og lys kant i glasset. Kommet langt på farge. På duft kraftig skogspreg av einebær, furu, noe volatilt, godt moden rødfrukt og toffee. Veldig silky anslag også på denne, men munnfølelsen bærer preg av betydelig lavere konsentrasjon. Slank og kanskje litt mager frukt i munnen. Likevel elegant og veldig lineær i smakskurven. Litt rødt eple på noe kort finish. Antydning til noe grønnstikk langt bak.

En helt moden vin som kanskje er litt på hell. Mulig var ikke denne noe mer i utgangspunktet, men denne er definitivt drikk opp. Taklet mat dårlig. 81 poeng.
---
VIN 4: Château Sociando-Mallet 1996 (Saint Estephe/Saint Seurin de Cadourne)
I glasset rustrød mot rubin. Nesten ingen kant og veldig tett. Sexylubben duft som bare legger på seg mer og mer med tid i glasset. Stor, maskulin og kompakt med mynte, Coca-Cola, bjørnebærsyltetøy og sedertre. Utrolig lekker, kan bare snuse og sniffe på glasset i evigheter! I munnen tett og kompakt anslag med helt fantastisk frukt - en dekadent miks av rød og blå frukt med en underliggende sødme som passer perfekt. Meget lang finish med elegant krydderpreg av nellik og noe udefinerbart eksotisk.

Føles faktisk ung, med tydelige tanniner. Rett og slett en helt fantastisk bra vin som nok har enda mer å gå på. Er meget god idag, blir nok ekstraordinær med litt mer tid. Enormt potensiale! Drikk 2018-2030. 92+ poeng.
---
VIN 5: Château Cantemerle 1996 (Macau/Haut-Medoc)
Rubinrød med bruning i kanten. På duft denne deilige, feminine bestemorsparfymen med undertoner av pepper, modne blåbær, kanel og ferskengodteri. Feminin og lekker! I munnen supersilky anslag med elegant krydderpreg, sursøte bær og en anelse om tanniner som nå er nedslipt. Nesten vektløs, røykaktig munnfølelse med en subtil finish som sitter lenge i med nellik og mer av de sødmefulle blåbærene.

Smakt to ganger tidligere og denne flasken var ikke noe dårligere. Mister nok litt av "wow"-faktoren nå, men tjener stort på elegansen fremfor kraften. En optimal flaske. Drikk nå - holder nok lenger, men blir nok ikke merkbart bedre. 91 poeng.
---

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar