tirsdag 18. januar 2011

Et eksempel fra norsk vinpresse (SN: Château les Ormes Sorbet 2001)

I helgen hadde jeg besøk av H. Vi delte en flaske av vinen under og nok en gang lot jeg meg overraske over dårlig kvalitet-pris-forhold. Da jeg tidligere sommeren 2010 gikk til innkjøp av noen flasker av denne - mye basert på den entusiastiske pol-medarbeiderens lovprisninger av vinen, sjekket jeg også opp norsk vinpresses mottakelse av vinen, og kunne blant annet lese følgende:

(DN 21.01.2010)

59579 Château Les Ormes Sorbet 2001
Jean Boivert et Fils
Medoc, Bordeaux, Frankrike
Kroner 249,60 Bestilling
91 poeng
Red & White
Knallvin. Ikke ofte man får Bordeaux i dag til denne prisen kombinert med god kvalitet. Relativt moden, men vil holde i mange år enda. Flott duft av sigarkasse, litt solbær og urter. Delikat, balansert med frisk syre i en Bordeaux-kontekst. Bare 12,5 % alkohol. Herlig! Lang ettersmak. Nå til 2016 TM
OK... høres jo bra ut. Men legg spesielt merke til siste setning: Nå til 2016... DET er ihvertfall en sannhet med modifikasjoner.
Jeg har drukket denne vinen ved to anledninger tidligere - den første var på en fellessmaking i fjor sommer der den fremsto som relativt frisk, men kanskje litt kort og kjedelig - til og med litt lukket. Den andre gangen var det sammen med kona, og hun kunne ikke helt skjønne greia (eller prisen!) med denne vinen.
Det var derfor med noe skepsis at jeg åpnet en flaske i helgen.


Ikke noen ny favoritt! Legg merke til avsetninger på flaska
På farge er nå vinen blitt mer burgunder-/rust-brun, men virker OK. Tydelig moden duft med endel treflis/sagbruk, nellikspiker, modne solbær, tobakk og vanilje. Overraskende og ganske interessant nese - mye mer moden enn forrige flaske. Imidlertid stopper moroa der. På smak virker det som om vinen har falt noe sammen, og ettersmaken er både kort og flat. Det som luktet så godt, smaker desverre overhodet ikke like spennende. Vinen ble drukket opp relativt raskt etter å ha konstatert at den absolutt ikke var verdt pengene.

Konklusjon: Når vinpressen lovpriser en vin er det kanskje på sin plass å utvise en smule skepsis. Det samme gjelder forøvrig i møte med polansatte og deres panegyriske utbroderinger om "beste kjøp til under 300,-". Ser du denne flaska på polet så styr unna! Absolutt ikke verdt pengene. Kan hende var denne vinen bra for 2-3 år siden, men ikke nå lenger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar