onsdag 19. januar 2011

Poengskala

Når jeg etterhvert begynner å legge ut flere smaksnotater (SN) her, så må jeg jo også begynne å bruke en poengskala for å rangere vinene.

Det brukes veldig mange forskjellige poengskalaer i vinpressen - noen bruker stjerner (1 til 5), andre bruker 20-poengsystemet. Det vanligste virker likevel å bruke den "amerikanske" poengskalaen fra 0-100 (mye brukt av f.eks Robert Parker, amerikansk vinkritiker og "enerådende" vinguru). Det er mange måter å bruke denne skalaen på, og noen vektlegger f.eks farge og lukt som viktige faktorer for hvor mange poeng en vin skal få (James Suckling synes spesielt opptatt av fargen...)

Her er en video som forklarer poengsystemet Suckling bruker... døm selv om det har noe for seg!

http://www.jamessuckling.com/how-my-100-point-scale-for-rating-wine-works.html

Min tolkning av skalaen finner dere til høyre på bloggen. Den baserer seg på en helhetsvurdering av vinen uten at f.eks lukt eller farge er tatt spesielt hensyn til. Føler den blir mest riktig for meg, så får andre mene hva de vil om bruken av poengskalaer og ikke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar