søndag 10. april 2011

Burgundsmaking

Bordet er dekket...

Sist onsdag var det samling i vinklubben hos E. Denne gangen var tema burgund (hvit og rød) innenfor en edruelig prisklasse. Under følger notater basert på mine egne inntrykk:

FLIGHT 1: De hvite

Jean-Philippe Fichet Bourgogne Blanc Vieilles Vignes 2008
(249,- på polet)
Farge: Lys strågul med grønnskjær.
Duft: Umiddelbart noe sitrus, akasieblomster og mineraler. Utvikler seg i glasset og blir mer eikepreget med vanilje, røyk/bråtebrann og svale krydder.
Smak: Fyldig anslag med en litt udefinert eplesmak. Følger opp med mer fruktig karakter med hint av nektarin, ferskenstein og fat. Litt smøraktig. Bra og ganske lang finish med endel fatkrydder.

En flott hvit burgund som utvikler seg positivt i glasset med litt luft. En flott vin å drikke for seg selv eller til skalldyr. Gikk enormt bra sammen med Chaumes-ost!

85 poeng.
---

Brocard Domaine Martin Bourgogne Blanc 2009
(139,- på polet)
Farge: Lys strågul med noe mer gyllent skinn.
Duft: Umiddelbart et streif av banan og grønne muscat-druer. Etterhvert kommer noe nyslått gress eller høy, litt kokt/syltet jordbær og eplekart.
Smak: Ubehagelig og stram følelse av eplekart i munnen. Veldig kort, vandig følelse på ettersmaken. Ikke veldig god.

En vin som føles umoden og litt ubehagelig ubalansert i munnen. Sitter ikke helt godt og oppleves som for kort i denne sammenhengen. Er overhodet ikke verdt prisen.

62 poeng.
---

Vincent Girardin Bourgogne Blanc Terroir Noble 2009
(155,- på polet)
Farge: Strågul og gyllen, nesten lys honningfarget.
Duft: Eksos (som opplevd gjennom ventilasjonsystemet inne i bilkupéen til en litt ny bil/taxi/leiebil), sommerblomster, sitron, lime, gress, muskat og brødbakst. Ganske kompleks duft som stadig utvikler seg i glasset. Etter noe tid kommer også eik- og smør-preget tydeligere frem.
Smak: Veldig bløtt og fruktig anslag med krydder og tydelig alkohol (13%). Føles snill, men fyldig i munnen og sitter i en liten stund, men mangler noe av "stuffingen" til vin nummer 1.

Bra vin, men blekner litt i sammenligning med første vin. Gikk veldig bra sammen med vellagret, røkt Jarlsberg!

82 poeng.
---
FLIGHT 2: De røde

Lucien Muzard & Fils Bourgogne 2009
(158,- på polet)
Farge: Lys blårød, markert lyserosa kant. Ser ut som litt tynt utblandet husholdningsaft.
Duft: Umodne markjordbær, litt blomsteraktige undertoner, noe metallisk blodaktig, markant alkoholstikk (bare 12,5%). Oppleves stikkende og umoden.
Smak: Fæl og sur munnfølelse med knapt merkbare tanniner. Smaker umodne markjordbær og sur saft. Ikke godt!

En i overkant enkel vin som mangler det meste for å bli minneverdig. Føles veldig umoden og ubalansert. Definitivt ikke en vin jeg kjøper igjen og en dårlig start blant de røde.

60 poeng.
---
Vincent Girardin Bourgogne Rouge Terroir Noble 2009
(204,- på polet)
Farge: Noe tettere enn forrige, men stort sett samme farge.
Duft: Markert preg av bringebær. Deretter følger noe gress, blod, lever/slakteavfall, stål, våt papp og timian. Ikke veldig fantastisk duft, men har i hvert fall noe kompleksitet.
Smak: Litt ubehagelig, sur og "stikkende" smak av bringebær og rips. Sitter ikke godt i munnen, denne heller. Noe mer markerte tanniner på denne. Ganske kort ettersmak og totalinntrykket er tynt og vannaktig.

Tja, hva skal man si? Ikke den store forskjellen fra forrige vin - faktisk er de to veldig vanskelige å skille etter noe tid i glassene, selv om denne som nevnt har noe mer tanniner å skilte med. Ikke en spesielt bra vin, dette heller. Voldsomt overpriset skvip, spør du meg...

62 poeng.
---

Domaine Michel Juillot Mercurey Clos Tonnerre 1er Cru 2008
(210,- på polet)
Farge: Mye tettere enn de to foregående - mørk mahognybrunrød med mørk midte og svært lite kant.
Duft: Her begynner det å skje noe! Tobakk, lær/nytt belte, svale urter, edelt treverk, marsipan og kirsebær. Lukker seg litt og blir mer "mørk" med tid/luft i glasset.
Smak: Umiddelbart en smak av moden rabarbra, med undertoner av vanilje, kanel og fat. Ganske bra lengde på denne med klart merkbare tanniner. Sitter faktisk godt i munnen og har litt "vekt".

Den klart beste av de røde, og faktisk til en ikke helt avskrekkende pris. Jeg kunne vurdert å kjøpe noe av denne, men jeg klarer likevel ikke å bli helt klok på disse røde burgunderne... Gikk veldig bra sammen med brie og fiken!

84 poeng.
---
Vi fikk servert ostefat med italiensk salami, brie, vellagret røkt Jarlsberg og Chaumes
Denne dukket opp på bordet i løpet av kvelden. Ukjent årgang, men at det er en madeira med en viss alder er hevet over enhver tvil
Fin farge i glasset. Mye valnøtter, kandissukker og brent frukt. I'm 85 points on that!
Kveldens maskot - bostonterrieren Jonas

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar