torsdag 14. april 2011

Smaking med Château Smith Haut Lafitte

Fin line-up, her de røde

I går var det duket for min første (men definitivt ikke siste) deltagelse på en av DN Vinklubbs smakinger. Denne kvelden var temaet Bordeaux og slottet var Château Smith Haut Lafitte fra kommunen Pessac-Leognan. Etter en interessant og ganske grundig introduksjon av slottet ved representanten for vingården, gikk det rett i smaking av vinene. Denne kvelden var det valgt ut viner fra Château Cantelys, som er en mindre eiendom eid av SHL, og selve "husvinen", i to hvite og to røde årganger.


Château Cantelys Blanc 2009
Farge: Lys, blek strågul, ørlite grønnskjær
Duft: Umiddelbart ganske fruktig med aprikoser, noe honning, gress/hekkbusk/blader. Også noe hvite blomster her. Veldig frisk og nesten litt "minty" duft. Etter noe tid i glasset kommer mer fataromaer med undertoner av vanilje, muskat og kardemomme.
Smak: Ganske godteriaktig førsteinntrykk med litt karamell, mer aprikos, noe smør og også her litt gress. Veldig frisk og fin munnfølelse med moderat syre og lett bitter finish. Sitter godt og overraskende lenge. Litt fatpreg på finish, men dette er godt integrert.

En overraskende frisk og god vin som nok ikke tjener all verdens på lagring, men er helt strålende å drikke nå. Kanskje en av kveldens beste viner!

87 poeng.
---

Château Smith Haut Lafitte Blanc 2008
Farge: Lys gyldengul mot strågul. Funklende blank med noe grønnskjær.
Duft: Kraftig aromatisk! Først noe sopp, nyslått gress og vanilje. Etter litt snurring kommer en svak undertone av smør, våt skifer, ørlite gummistrikk og et svakt hint av havbunn/sjø. En tanke stålaktig totalinntrykk.
Smak: Ikke så fruktig anslag, med mer mineralske toner. Ganske fin munnfølelse med klart preg av sitrusfrukt og mineraler. Svakt bitter finish, men med en hale som er enormt lang (30+ sekunder). Flott og krydret "teppe" av ettersmak med undertoner av krydder, karamell, vanilje og pære.

En virkelig flott hvitvin som helt sikkert kommer til å utvikle seg positivt, men er fantastisk å drikke også nå. Ser for meg at denne kanskje passer bedre til lyst kjøtt enn rene fiske-/skalldyr-retter.

88 poeng.
---
Château Smith Haut Lafitte Blanc 1996
Farge: Akevittgul mot gullgul
Duft: Kraftig modent preg med skogsopp, tropiske frukter, mango, anis og vanilje. En merkelig "brent" undertone av grillet, hvitt kjøtt (nesten som kullgrillet kylling?) med klare nøtte- og jord-aktige tertiær-aromaer. Svakt sherry/oksidert preg, men føles ikke ubehagelig.
Smak: Kraftig aromatisk anslag med brente mandler, stikkelsbær, solbærbusk og gamle nedfallsepler. Avslepen syre gir en rund og fin munnfølelse med en relativt bra lengde. Savner alikevel den lange "teppelignende" halen til 2008'ern.

Flott moden vin, men ikke helt den "punchen" jeg kanskje hadde ventet meg. Er denne kanskje i ferd med å tippe over? Mangler litt for å bli ordentlig "wow!". Sikkert en flott vin til grillet kylling eller svin. Gikk bra sammen med manchego med mango-chutney.

85 poeng.
---

Château Cantelys Rouge 2007
Farge: Mørk rød, tett, antydning til noe kant.
Duft: Ung, bærpreget frukt med solbær, kirsebær, lakris, vanilje og ørlite blyantspiss.
Smak: Tørr og stram i anslaget. Mer blyantspiss og noe tørt treverk. Kanskje litt i overkant tannisk og stram munnfølelse. Føles litt for ung. Lett bitter finish som sitter i en liten stund.

En helt OK bordeaux, men hadde kanskje ventet noe mer i denne sammenhengen. Fremstår som for ung nå og rett og slett litt enkel. En helt fin matvin, men tvilsomt om denne står høyest på min ønskeliste.

82 poeng.
---
Château Smith Haut Lafitte Rouge 2008
Farge: Tett lillarød med blåtoner.
Duft: Våt murstein, vanilje, noe røykpreg. Knuste frukter (kirsebær) med veldig ungt og litt "godteriaktig" preg. Etter noe tid i glasset kommer noe krydder med kardemomme og kanel.
Smak: Klar og ren smaksstrek av mørk, solbærdominert frukt. Etterhvert også noe svakt lær. Ganske så stramme tanniner med en relativt lang ettersmak. Sitter ganske godt og etterlater litt røykpreg i munnhulen.

En veldig ung vin, dette, så ganske vanskelig å vurdere. For ung for min gane til å kunne drikkes nå, men jeg synes kanskje også denne mangler litt av den "punchen" jeg hadde sett for meg i en såpass velrennomert (og dyr) vin. Ikke en vin som står seg veldig ut fra mengden. Hverken fantastisk eller elendig.

83 poeng, sannsynligvis mye mer med endel lagring.
---

Château Smith Haut Lafitte Rouge 1998
Farge: Mørk mursteinsrød med bruntoner. Klar lys oransje kant.
Duft: Klart modent preg med flott bærparfyme. Undertoner av vanilje, overmodne bjørnebær, blyantspiss, noe pepperaktig (hvit pepper?), støvete gammelt klesskap og litt "grønnstikk".
Smak: Mykt fint og "snilt" anslag med noe cyanid/bitre mandler, modne solbær, sedertre og jord. Ikke veldig lang, men pent avrundet finish.

En flott moden vin, men også denne mangler litt av "wow!"-faktoren.  Det er liksom som om alt stemmer, men man savner noe mer dybde og intensitet i smak, duft og ikke minst ettersmak. Kanskje litt skuffende med tanke på at dette skulle være kveldens (ihvertfall etter dramaturgien å regne) "flotteste" vin.

85-86 poeng.
---

Alt i alt en meget bra smaking, selv om konklusjonen må være at SHL nok lager bedre hvite enn røde viner (i hvert fall etter min gane...) En stor takk til arrangørene for et meget bra arrangement!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar