fredag 18. februar 2011

Feiring av begynnelsen på vinterferien (SN: Les Pagodes de Cos 2006)


Idag begynte vinterferien min, og derfor synes jeg at jeg måtte feire med å unne meg noe snadder i glasset. Det var kommunen Saint-Estephe i Bordeaux som stod for tur - og nærmere bestemt andrevinen til den berømte andreveksten (Second Cru Classé) Cos d'Estournel (uttales kåz). Les Pagodes de Cos 2006 som den heter, har et høyere innslag av merlot enn sin mer berømte storebror, og er således ikke en "annenrangs" vin i ordets rette forstand. Det er heller snakk om en annen blend, med litt andre druer (selv om nok den aller gjeveste frukten likevel går i nummer 1).

50% cabernet sauvignon, 50% merlot. 40% av eikefatene er nye.

Farge: Flott dyprød, men gjennomskinnelig. Litt lysere kant på denne enn annen 2006-bordeaux jeg har åpnet.
Duft: Umiddelbart modne bær i retning moreller, kirsebær og blåbær. Litt nøtteaktige toner med litt sopp-preg. Herlig, søtlig krydderduft kommer etter litt snurring - lukter nesten krydderkake! Har noe av det jordlige, leirete, steinete preget som er så typisk for god bordeaux. Ørlite lærtoner kommer også, selv om de er svært diskret tilstede. Behandlet treverk kommer også etter litt tid - tenk nyoljede hagemøbler eller oljet furuhylle. Litt alkoholstikk - river nesten i nesen (13%). Dette gir seg imidlertid etterhvert som vinen får luftet seg litt i glasset.
Kompleks duft som virker å utvikle seg mer og mer i glasset. Etter ca 30 minutter blandes blåbærelementet sammen med noe blyantspiss. Stilig!
Smak: Mer av de modne bærene, men nå kjennes det mer ut som bjørnebær og noe solbær. Også her kommer krydderpreget - noe lakris, anis og timian. Selv om avslutningen er tørr og ganske bestemt, føles vinen "silky" og nesten "lett", samtidig som den er veldig fyldig med en god, lang hale av elegant frukt, krydder og veldig glatte tanniner.

En veldig rund og god vin, som allerede nå begynner å vise (moden) kompleksitet på duft og smak. Likevel kan nok denne ligge i minst 5-6 år til uten at det vil forringe den - snarere tvert imot! En flott fredagsvin og en positiv overraskelse!

87 poeng.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar