Stor vinmesse på DogA ikveld, i regi av Moestue Gruppen med Moestue Grape Selection, Podium Wines og Blend Wines. Utrolig mye forskjellig som ble smakt - fin variasjon i vinstiler, produsenter og opphavsland. Også bra at de inkluderte whiskey, cognac og øl! Her følger noen korte notater fra de vinene som gjorde mest inntrykk (desverre ingen bilder denne gangen):
(rangerer vinene med * til **** fordi jeg ikke rakk å ta detaljerte notater)
COLET:
Bitteliten cava-produsent fra området syd for Barcelona. Smakte to av vinene:
Colet Blanc de Blanc Extra Brut Tradicional
Fin, crisp og lekker cava med ørlite sødmepreg i munnen selv om den er knusktørr. Fin for hva den er. Kanskje litt dyr i forhold til andre kvalitetscava'er (139,90). **
Hypomoné 2008
Stillvin av 100% xarel.lo. Flott sjøaktig preg med nesten salte undertoner. Gjær, syrlig gul/grønn frukt og veldig "mellow" munnfølelse. Spennende og interessant mer enn god... **
---
CHAMPAGNE CLAUDE CAZALS:
Blanc de Blancs Grand Cru Clos Cazals 1999:
Gule, modne epler. Litt krydder. Veldig crisp og fin. Lang ettersmak. God champagne, men til 694,-!? No way! *
---
CHÂTEAU LA GROLET:
Standardvinen og Tete de Cuvée fra 2009-årgangen var begge unge, sure, endimensjonale og skuffende.
Quintessence Château Peybonhomme-Les-Tours 2008:
Fint, om enn litt overtydelig eikepreg. Flottere frukt på denne med en viss fylde og dybde. Kan bli bra med litt lagring. Anstendig pris og et klart kjøp hvis den kommer på polet (antatt pris rundt 190,-). **
--
DOMAINE ST.LANNES:
Cuvée du Pic du Jer 2008:
Lagret i grotter. Blend av cabernet sauvignon og merlot. Litt bordeaux-preg, men mer fruktig og krydret (i retning lyng og urter). Ganske spennende vin. Ikke så verst pris (antatt ca. 150,-) om den kommer på polet. **
---
DOMAINE LA SUFFRENE:
Fin rosé, men de røde var de mest spennende her.
Domaine La Suffrene AOC Bandol Rouge 1999:
Meget tiltalende modent preg med mye "forward" frukt og masse pipetobakk og krydder. Utrolig spennende nese! Alderen til tross, fresh og veldig sprek i munnen. En av messens virkelige favoritter! Få denne på polet! ***
Domaine La Suffrene AOC Bandol Rouge 2006:
Mer av det samme, men med mer fokusert frukt. Tydelig tobakk på denne også. Bra! **
---
MADONNA ALTA:
Madonna Alta Montefalco 2007:
Bringebær, kirsebær og eik. Fruktbombe, men uten å bli plump eller for sødmefull. Bra. **
---
EMMANUEL DARNAUD:
Smakte alle tre vinene her, men 2009-årgangen opplevdes som for ung og uferdig nå. Les trois Chénes (som jeg har noen 2007'ere av) var klart den beste. **
---
VIÑA TONDONIA:
Messens klare favoritt-produsent! Alle vinene herfra var nydelige!
Viña Tondonia Reserva Blanco 1992:
Sjø, spekeskinke og gamle nedfallsepler. Supersmooth i munnen og aldeles nydelig og veldig annerledes hvitvin. ***
Viña Tondonia Reserva Tinto 2001:
Old-school rioja med stramme tanniner, tørt eikepreg og flott moden frukt. Deilig krydder! Kanskje litt kort og "enkel", men likevel interessant. **
Viña Tondonia Gran Reserva Tinto 1991:
Flott modent preg med tobakk, syrlig frukt og gammel kjeller. Dette var saker! Supersilky munnfølelse og ettersmak som varer og varer. Veldig, veldig bra vin! Kveldens vinner! ****
---
BODEGAS ALTOS DE RIOJA:
Altos "R" Piegage 2006:
Sur sokk, gjær, kumøkk og sure kirsebær. Likevel en stram og god vin som nok trenger noen flere år. Litt ubestemmlig. **
---
ROBINSON & SINCLAIR:
Morsomme, om enn kanskje ikke de mest avanserte vinene fra Sør-Afrika.
Mooiplaas Coco Merlot 2010:
Søtladent syltetøy dynket med kaffe- og sjokolade-parfymert eik. Morsom, men ikke særlig god. *
Mooiplaas Coffee Pinotage 2010:
Grill, bensin, kaffe og bjørnebærsyltetøy. Altfor søt og emmen, men igjen - morsom! **
Babylons Peak Chenin Blanc 2010:
Superfresh med grønt gress, stikkelsbær, nesle og sitrus. Crisp, fresh og lang ettersmak. Stor overraskelse! ***
---
DOMAINE BRU-BACHÉ:
Smakte alle vinene her, men én utmerket seg:
Jurancon L'Eminence 2006:
Supersøtt anslag, men helt utrolig syre frisker opp mot slutten. Tropisk frukt, honning og kyst. Vanvittig konsentrert på smak og lang, lang avslutning. Dessertvin eller matvin? Vanskelig å bestemme, men imponerende åkke som. ***
---
HERSLEV BRYGHUS:
Herslev Bryghus Stout Four Grain:
Gjørmebrunsvart øl med tjukt skum og massiv munnfølelse. Lukter mannfolksvette, julekrydder, kaffe og lakris. Stor og tett smak, men kanskje litt for voldsom. **
Herslev Bryghus Økologisk IPA:
Tørket frukt, krydder og grønne urter. Veldig elegant smak med masse fylde. Et helt lite måltid. Meget bra! ***
---
DOUGLAS LAING & CO LTD.:
Big Peat:
Fullstendig sinnsyk blended-whiskey med den drøyeste lukten og smaken jeg har opplevd! Ta sjøvann opp i et askebeger, putt asken fra et gammelt speiderbål oppi dette og bland godt sammen. Tilsett sterk sprit og du har Big Peat. Drøyt! Men faktisk godt og ikke så verst rund på smak, også. Kveldens kanskje villeste opplevelse. ***
---
Alt i alt en meget innholdsrik messe, med mye bra, men også endel mediokert. Mye burgundviner og piemontesiske storheter som ikke falt i smak hos undertegnede. Mulig jeg ikke har "kommet langt nok" i mitt vin-nerderi til å sette pris på disse storhetene, men her skuffet stort sett alt - fra det rimelige til det aller dyreste.
Følger deg på la Suffrene! Lekker 1999'er, og svært imøtekommende og moden 2003'er.
SvarSlettVinenene fra Emmanuel Darnaud hadde jeg også stor sans for. Nytt bekjentskap for meg - hvordan drikker de tidligere årgangene?
Jeg har drukket Darnauds Crozes-Hermitage "Les trois Chenes" 2007 noen ganger, og den er meget bra! Føles kanskje litt ung og fersk ennå, men går knallbra til rødt kjøtt og elg. Hvis du liker vinene dine med litt modent preg ville jeg kanskje ha ventet til rundt 2015 med å drikke 2007'ern.
SvarSlettFin blogg du har, forresten :)