fredag 1. april 2011

SN: Les Hauts de Pontet 1996 (Château Pontet Canet 2.-vin)

Litt god bordeaux på en fredagskveld må man unne seg! Denne gangen er det snakk om en 2.-vin, altså en slags "annensortering" fra det relativt berømte slottet Pontet Canet fra kommunen Pauillac på vestre bredd i Bordeaux. 2.-viner er gjerne kjent for å være litt enklere utgaver av sine mer berømte storesøsken, men de står gjerne ikke tilbake for kvaliteten, selv om de kan glimre litt med konsentrasjon og kraft.
Så også med denne lille saken, som er en relativt moden flaske - fra den mye omtalte årgangen 1996. En årgang som har fått mye tyn, men som har vist seg å bli en riktig bra årgang for vestsidevinene. De har bare trengt litt lenger tid enn andre på "å komme rundt".
 
Farge: Dyp mursteinsrød, tynn oransjebrun kant. Tett og mørk i midten.
Duft: Modent preg av parfymert, gammel kommodeskuff med undertoner av sadel, honning, vanilje og basilikum. Noe blå, modne bær kan også spores, i retning kanelkrydrete solbær.
Smak: Krydret, flott anslag med mer vanilje og sursøte blåbær og bjørnebær. Ganske "lett" og ikke mye motstand i ganen. Tanninene er meget avslepne og runde. Litt for rund munnfølelse, føles litt sliten og slapp. Ikke den lengste ettersmaken, men en hale av solbær er likevel tilstede i munnen i en 10-12 sekunder etter at slurken er svelget.

Forrige gang jeg drakk denne, skrev jeg dette (midten av november 2010):
Wow! Smeller som en knyttneve i kjeften! Tanninene gnistrer, vinen føles helt pur ung! Supersolid, mer solbær, sedertre og tobakk. Sitter som ei kule - lang, tøff ettersmak som setter seg på tenna, i gommene, på tunga... Svær og diger munnfølelse. Dette er heftige saker!

Helt klart en "ung" vin - denne tåler glatt 10 år til eller mer. Til å være en andrevin av Pontet-Canet er den utrolig solid og må regnes for å være et meget bra kjøp.
Denne gangen er jeg nok litt mindre panegyrisk i min omtale av vinen. Jeg har mest sannsynlig nok en gang blitt offer for flaskevariasjon, for denne flasken var litt for dvask og slapp. En god vin, for all del! Men det mangler liksom litt "punch" her - akkurat som om vinen har sagt takk for seg og er på vei hjem fra festen med litt begynnende kuppelhode. Ganske skuffende, men jeg håper på at noen av de andre flaskene jeg har av denne oppfører seg bedre. Dette er en vin som burde holde seg bedre enn dette!

83 poeng.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar