torsdag 5. januar 2012

Gamle greier - en cru bourgeois fra 1975

På bordeauxslippet på Vika før jul klarte jeg å sikre meg en flaske Château Bel-Orme Tronquoy de Lalande 1975 til en ikke avskrekkende pris. Jeg har svært lite erfaring med gamle flasker, så jeg føler vel at jeg må utvide horisonten litt og dessuten få et litt bredere referansegrunnlag. En perfekt grunn til å åpne denne flasken nå!

 

Farge: Perfekt fill i halsen. Korken kommer ut hel og fin og ser mistenkelig "ny" ut. Kan dette være snakk om omflasking? I glasset fremstår vinen som rustbrun, klar og gjennomsiktig med ganske lys oransje kant.
Duft: Lukter først litt fuktig gammel kjeller, med et hint av våt jord, høy og vått tøy. Lukter ikke veldig mye frukt, men noe modent fruktpreg kan anes langt bak - i retning modne bordeauxsolbær. En ubestemmelig undertone av sopp gjør seg gjeldende etter litt snurring i glasset. Vinen lukter faktisk ikke veldig mye og virker nesten lukket!
Smak: I munnen noe magert anslag med en markant og merkbar syre som gjør seg veldig gjeldende i midtpartiet. Sure kirsebær, neglelakkfjerner, honning og kaffe kommer med full kraft, det samme gjør noen veldig avslepne og knapt merkbare tanniner. Syrlig, men ganske standhaftig finish som sitter i som en røyk en stund etter at slurken er svelget.
Etter noen slurker vokser virkelig vinen i munnen og føles mer og mer fyldig. Den først skarpfølte syren blir nå mer integrert og kaffetonene blir virkelig tydelige.


En spennende, om enn kanskje ikke kjempegod vin som nok ikke har særlig mye mer å gå på. Imponerende at en cru bourgeois som nå er nesten 37 år gammel kan holde seg så godt! Tydelig at det er riktig som de sier at bordeauxvin holder lenger enn du tror :)

84 poeng, drikk nå!
---

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar