tirsdag 10. mars 2015

Cabernet Franc fra Loire

Selv om hyppigheten på blogginnlegg har dalt dramatisk, er det likevel slik at det vil komme rapporter her fra smakinger med ujevne mellomrom - så følg med!

Denne gangen var det viner basert på cabernet franc fra ulike distrikter i Loire-dalen som var tema i vinklubben. Ingen blinde, kjappe notater:
VIN 1: Yannick Amirault Saint Nicolas de Bourgueil "La Mine" 2012
Mørk rubin mot blårød i glasset. I begynnelsen mye støvete stein, kirsebær og bringebær på duft. Meget fruktig. Etter noe tid kommer også en tiltalende tone av furubark frem.
I munnen tydelig kirsebærfruktighet, ganske syrlig i anslaget, veldig saftig, lett og fruktig munnfølelse. Tydelig og ren kirsebærfrukt i ganske lang, men lett finish.

En på alle måter lett og drikkevennlig vin, som likevel oppleves som seriøs og ikke minst - god! En Bourgueil i en lett og lettdrikkelig stil. Bra til prisen (180,-)! 85 poeng.
---
VIN 2: Château de Fosse-Sèche Saumur "Eolithe" 2010
Noe lysere på farge enn den forrige. Intens duft av grus, bakt paprika, gulrot, bjørnebær og pinjebark. Blir med tid i glasset i overkant intens og går mer i en uren retning med toner av fersk hestesvette, urinal og gjødsel.
I munnen også noe uren på smak. Åpner med fjøs, tørt høy, sursøt, ubestemmlig frukt. Ganske bra struktur på denne, lett tanninpreg. OK finish, føles leskende.

Denne vinen åpner OK, men er ganske "rustikk" i uttrykket. Med luft blir dette nesten uutholdelig sært - og "natur-lukta" tar for mye over. Enten en vin ute av balanse, eller så er ikke denne helt optimal. Ikke vurdert.
---
VIN 3: Clau de Nell Anjou Cabernet Franc 2010
Tett, mørk rød i glasset. Litt skyet. På duft også her fjøs og noe stekt brød, men det blåser bort etter litt tid i glasset. Etterhvert renere toner mot blåbær, bjørnebær, krydder, skog og noe kaffegrut.
I munnen svært kompakt, ganske trå, tydelige, pulver-aktige tanniner, meget lineær munnfølelse med utrolig ren frukt. Sømløs ut i finish, sitter lenge.

Biovin som først virker truende, men etterhvert kommer sammen til en flott og strukturert vin. Denne har mange år igjen foran seg, før den virkelig vil åpne seg opp, men er fullstendig drikkbar også idag. En god, men litt kompakt vin nå. Gi den 4-5 år. 87 poeng.
---
VIN 4: Bernard Baudry Chinon "Les Granges" 2013
Entry-level Chinon fra Baudry. Ganske lys, rubinrød i glasset. Ung, litt stikkende duft av undermodne bringebær, stikkelsbær og appelsinskall.
I munnen sødmefull frukt, saftig anslag, meget lett munnfølelse, frisk. Litt kort finish.

En lett og enkel vin som faller litt igjennom i denne forsamlingen. Den enkleste vinen til Baudry er nettopp det - enkel. Dessuten var vel heller ikke 2013 noe å skryte av som årgang i Loire. Forglemmelig, og forsvarer ikke prisen (162,-). 77 poeng.
---
VIN 5: Couly-Dutheil Chinon "Clos de l'Olive" 2010
Dyp, fiolettrød i glasset. Duftrik og åpen, med paprika, bål og solvarm, moden bjørnebærfrukt. I munnen fyldig i anslaget, sursøt, mørk bærfrukt, strukturert, men bare et "lett grep", lineær munnfølelse og meget ren. Sitter meget lenge!

En flott vin med meget ren, mørk og dampende moden frukt. Er litt endimensjonal nå, men kan garantert bli bra med litt lagring. 5-7 år burde holde. 89 poeng.
---
VIN 6: Couly-Dutheil Chinon "Clos de l'Olive" 1989
Blodrød mot lys rust i kanten av glasset. Intens og moden duft av bestemorparfyme, pinjetre, blyant, gammelt tauverk og overmodne jordbær. Kompleks.
I munnen søtlig, moden frukt. Helt sømløs i smaken, tanninene er helt slipt vekk. Finish med preg av bly, litt bitter og faller litt sammen mot slutten av smakskurven.

En moden vin som er... moden. Problemet med denne vinen er ikke at den er dårlig; den er bare litt "generisk". Den smaker "moden vin", men mangler på andre måter litt identitet. Strukturen og frukten er på hell og selv om den er topp moden, er det vel ingen stor vin. Men god er den uansett, om enn litt kjedelig. Dyr (500,-). Drikk nå. 82 poeng.
---

Jeg tar ikke helt bølgen for de røde cabernet franc-vinene fra Loire. Mange er gode, men de er liksom litt... kjedelige? Saftige, men mangler litt struktur. Gode, men mangler litt "edge". For mange vil disse vinene bli for spesielle, og da er det for mange andre gode alternativer når man skal kjøpe matvin eller drikkevin i denne prisklassen. Disse vinene faller på mange måter litt mellom flere stoler.
Uansett takk til gjengen for oppmøte og artig smaking!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar